Veteraner ber Anundsen ta ansvar for Muradi

Norske Afghanistan-veteraner sendte fredag et brev til Justisdepartementet med et klart budskap: Ta ansvar, få krigsveteranen Faizullah Muradi til Norge.

Faizullah Murad

SIDE OM SIDE: Faizullah Muradi sammen med Frank André Gulli på oppdrag i Afghanistan.

Foto: Privat

Faizullah Muradi

I DEN NORSKE LEIREN: Den afghanske tolken Faizullah Muradi startet i mentorstyrken OMTL som 18-åringen. Han fikk noe våpenopplæring, men var ikke proff soldat selv om han deltok i trefningene. Her er han avbildet i den norske leiren.

Foto: Privat

Brevet er signert 15 OMLT 4 -veteraner (Operational Mentor and Liaison Team), mentorstyrken den afghanske tolken Faizullah Muradi (22) var en del av.

De var plassert i det meget urolige Ghowrmach-distriktet, og var i mange trefninger mens de var stasjonert der.

I det åpne brevet som også er signert kontingentsjef oberstløytnant Tore Halvorsen, skriver veteranene at tolkenes innsats var absolutt nødvendig for at styrkene kunne utføre jobben sin.

Vi krever at Norge tar ansvar for og tar vare på sine veteraner, alle sine veteraner

Veteran Vegar Kristensen

En formalitet

Videre står det at det er svært uheldig at en slik tolk, og i fremtiden kanskje flere, nektes beskyttelse på grunn av en formalitet.

Muradi fikk forrige uke endelig avslag av Utlendingsnemnda på å få asylsøknaden sin behandlet i Norge, og natt til tirsdag ble han hentet av politiet og sendt ut av Norge.

UDI har ikke villet behandle saken hans med henvisning til Dublin-avtalen. Den sier at asylsøkere skal få behandlet saken sin i det første landet i Schengen-området de blir registrert. I Muradis tilfelle var dette Italia.

I brevet ber veteranene om at Justisdepartementet ikke overlater saken til Italia.

– Vi krever at Norge tar ansvar og tar vare på sine veteraner, alle sine veteraner, skriver de.

Flaut

Vegar Løberg Kristiansen

– FLAUT AT MURADI BLE SENDT UT: Vegar Løberg Kristiansen, tjenestegjorde sammen med Faizullah Muradi, som er blitt kastet ut av Norge.

Foto: Privat

NRK snakket fredag kveld med, Vegar Løberg Kristiansen (24), en av veteranene som har signert brevet til Justisdepartementet.

– Norge har tatt imot mange asylsøkere, og ikke alle har vært av beste sort. Faizullah har gjort mer for Norge enn en gjennomsnittlige norsk ungdom. At han skal sendes ut av landet er bare flaut, sier veteranen, som har vært i strid side om side med tolken.

Han berømmer innsatsen til tolkene i avdelingen.

– Kuler føk mellom oss, og vi så mennesker bli drept. Tolkene hjalp oss med å ta hånd om skadde og traumatiserte folk, både i oppgaven som tolk og ved å gi førstehjelp.

– Vi ønsker å ytre oss, vi som har kjempet på bakken sammen med ham, og ikke bare satt ved en kontorpult langt unna. Målet er at han kommer til Norge igjen, sier Kristiansen.

Kjempet med Muradi

Det er ingen grunn til å behandle ham annerledes enn de tolkene som har fått oppholdstillatelse.

Frank André Gulli, veteran og tjenestegjørende offiser

Veteran og tjenestegjørende offiser, Frank André Gulli, har også underskrevet brevet. Han jobbet sammen med Muradi i et halvt år, og omtaler ham som Faiz.

– Faiz var tolken til laget mitt. Jeg kjenner ham personlig, og har stått side ved side med ham. Det er ingen grunn til å behandle ham annerledes enn de tolkene som har fått oppholdstillatelse, sier Gulli til NRK fredag kveld.

Han sier han er godt klar over at det er et regelverk som gjør at han nå befinner seg i Italia,

– Men jeg mener det må gå an å gjøre et unntak for en person som har kjempet for landet vårt.

Hva håper dere nå?

– Det har skjedd en del de siste dagene. Jeg håper de revurderer saken til Faiz og gir ham opphold. Han fortjener det, sier Gulli.

Departementet har ikke bestemt seg

NRK har kontaktet Justisdepartementet fredag kveld, men de ønsker fortsatt ikke å kommentere hvor saken står. Tidligere i dag fortalte NRK at Justisdepartementet ikke engang har bestemt seg for hvordan de skal gå fram i saken.

De vil heller ikke kommentere om at kan bli aktuelt å hente Muradi til Norge mens de vurderer saken. Etter hva NRK forstår kan et svar ventes først neste uke.

Statsminister Erna Solberg beordret onsdag Justis- og beredskapsdepartementet til å gå inn i saken til Muradi, som ble tvangsutsendt fra Mandal til Italia natt til tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.