NRK Meny
Normal

Grande: Hvis Erna ringer, er vi på pletten!

Venstre-leder Trine Skei Grande vil i regjering, og vil ikke avvise samarbeid med Fremskrittspartiet.

Trine Skei Grande om valget

VENTER PÅ TELEFON: Venstre-leder Trine Skei Grande lover å stille hvis Erna Solberg inviterer til regjeringsforhandlinger.

– Det var vi som avgjorde det i natt, sier en jublende Venstre-leder idet hun mottar blomster og gode ord fra nestleder Terje Breivik tirsdag ettermiddag.

NRK møter Trine Skei Grande på stortingskontoret dagen etter at norske velgere sendte Venstre over sperregrensa, og samtidig ga fornyet tillit til en fortsatt borgerlig regjering.

Nå stiller mange seg spørsmålet om nøyaktig hva slags borgerlig regjering vi vil få de neste fire årene.

Ønsker blågrønn regjering

Etter gårsdagens valgresultat, med tilbakegang for alle de fire borgerlige partiene, er ingen av de to sentrumspartiene Venstre og KrF store nok til å sikre Høyre og Frp flertall på egen hånd.

KrF har varslet at de ikke lenger vil binde seg til å støtte en regjering med Frp, og ønsker å danne regjering med Venstre og Høyre med Solberg som statsminister.

Venstre ønsker seg også en sentrum-høyre regjering, men har ikke vært like kategorisk avvisende overfor Frp. Nå er spørsmålet om partiet vil i regjering.

– Vi har lovet at Erna skal bli statsminister, og så har vi gått til valg på en politikk. Vi ønsker egentlig en blågrønn regjering, og det kommer til å være vårt utgangspunkt i samtalene. Men nå skal vi snakke sammen, puste med magen og finne gode løsninger for fremtida, sier Grande.

Samtidig sier sentralstyremedlem Guri Melbye til NRK at de ikke utelukker regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

En regjering bestående av Høyre, Frp og Venstre vil fremdeles være en mindretallsregjering som må ha støtte fra enten KrF eller andre partier for å få vedtatt politikk og budsjetter i Stortinget.

– Har fått gjennomslag

Spørsmålet om Venstre skal gå inn i forhandlinger om regjeringssamarbeid må behandles av sentralstyret i partiet. Men partilederen holder om ikke annet døra på gløtt.

– Det går ikke an å være partileder og ikke ønske å komme i regjering. Vi vil i regjering, og har ønsket oss en blågrønn regjering, så får vi sette oss ned og snakke sammen.

Samtidig mener hun partiet har hatt stor påvirkningskraft i de fire årene de har vært støtteparti for Høyre-Frp-regjeringen.

– Vi har fått gjennomslag for et taktskifte i klimapolitikken og en tredobling av etter- og videreutdanning for lærere. Alle de store sakene vi gikk til valg på sist, fikk vi gjennom i det samarbeidet vi har hatt.

– Hva hvis Erna ringer?

– Hvis hun ringer og ber om et møte om hvordan vi skal forvalte dette flertallet, skal Venstre være på pletten med en gang! lover Grande.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger