Hopp til innhold

Venstre vurderer å gå i regjering med Frp

I dag skal Venstres sentralstyre diskutere om partiet skal forsøke å gå i regjering med Høyre og Frp. Det bekrefter både partileder Trine Skei Grande og sentralstyremedlem Guri Melby.

Stortingsvalget 2017.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil i regjering, og hun utelukker ikke et samarbeid med Fremskrittspartiet.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Etter gårsdagens valgresultat, med tilbakegang for alle de fire borgerlige partiene, er ingen av de to sentrumspartiene Venstre og KrF store nok til å sikre Høyre og Frp flertall på egen hånd.

KrF har varslet at de ikke lenger vil binde seg til å støtte en regjering med Frp, og ønsker å danne regjering med Venstre og Høyre med Solberg som statsminister.

Venstre ønsker seg også en sentrum-høyre regjering, men har ikke vært like kategorisk avvisende overfor Frp. Nå er spørsmålet om partiet vil i regjering.

– Løsninger for framtida

– Vi har lovet at Erna skal bli statsminister, og så har vi gått til valg på en politikk. Vi ønsker egentlig en blågrønn regjering, og det kommer til å være vårt utgangspunkt i samtalene. Men nå skal vi snakke sammen, puste med magen og finne gode løsninger for framtida, sier Grande.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil i regjering, og vil ikke avvise samarbeid med Fremskrittspartiet.

– Det går ikke an å være partileder og ikke ønske å komme i regjering. Vi vil i regjering, og har ønsket oss en blågrønn regjering, så får vi sette oss ned og snakke sammen.

Samtidig mener hun partiet har hatt stor påvirkningskraft i de fire årene de har vært støtteparti for Høyre-Frp-regjeringen.

Usikker på hva valgresultatet betyr? Ekspertene gir deg svaret her

Den nye trøndelagsbenken: Venstre kaprer to stortingsplasser

– På pletten om Erna ringer

– Vi har fått gjennomslag for et taktskifte i klimapolitikken og en tredobling av etter- og videreutdanning for lærere. Alle de store sakene vi gikk til valg på sist, fikk vi gjennom i det samarbeidet vi har hatt.

– Hva hvis Erna ringer?

– Hvis hun ringer og ber om et møte om hvordan vi skal forvalte dette flertallet, skal Venstre være på pletten med en gang! lover Grande.

Guri Melbye

SØKER MAKT: Sentralstyremedlem og tidligere Oslo-byråd, Guri Melby, utelukker ikke at partiet går inn i regjering med Frp etter gårsdagens borgerlige valgseier.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

– Det er helt naturlig at regjeringsspørsmålet kommer på bordet i dag. Vi trenger å få oversikt over hvilke alternativer vi har, og det må vi snakke gjennom, sier sentralstyremedlem i Venstre og tidligere Oslo-byråd Guri Melby til NRK.

Hun mener selv partiet må vurdere hvilke politiske gjennomslag partiet kan få.

– Hva som gir et mest mulig grønt og liberalt Norge.

– Så du utelukker ikke regjeringssamarbeid med Frp?

– Nei, jeg utelukker det ikke, selv jeg mener det er lite sannsynlig, sier Melby, som selv sitter i sentralstyret og er blant partileder Trine Skei Grandes nærmeste støttespillere.

Vurderer å sitte med Frp

Flere svært sentrale kilder NRK har snakket med bekrefter at regjeringssamarbeid med Frp vil bli diskutert, når Venstres sentralstyre møtes tirsdag klokken 16 på Venstres hus på Youngstorget.

– Dette valgresultatet gjør det mer sannsynlig at Venstre går inn i regjering, med eller uten KrF, enn det har vært tidligere, sier en kilde.

Gjennomslag for partiets politikk er av avgjørende betydning.

– En ting er at vi ikke har noe mer å tape så nær sperregrensen som vi er, men det viktige er hvordan vi kan få mest mulig gjennomslag. Det tror jeg er i regjeringskontorene, samme om Frp er der, og samme om KrF er med eller ikke.

– Vi er i en posisjon hvor vi kan vippe flertallet og stille krav. Det er klart at å gå inn i regjering, og for eksempel be om posten en viss kristen Frp-profil har i dag, er fristende. Det trenger ikke å innebære at Frp går ut av regjering, sier en annen sentralt plassert kilde til NRK.

Trine Skei Grande om valget

VIDEO: Trine Skei Grande kommenterer valget.

– Åpent utfall

De samme kildene sier at ingenting blir avgjort med det første, og at det helt åpent hva som til slutt blir utfallet av Venstres prosess.

En regjering bestående av Høyre, Frp og Venstre vil fremdeles være en mindretallsregjering, som må ha støtte fra enten KrF eller andre partier for å få vedtatt politikk og budsjetter i Stortinget.

I forrige stortingsperiode har enten Venstre eller KrFs stemmer vært nok til å sikre flertall for Høyre og Frps forslag i Stortinget.

Etter gårsdagens valgresultat, med tilbakegang for alle de fire borgerlige partiene, er ingen av de to sentrumspartiene alene store nok til å sikre Høyre og Frp flertall for noe som helst.

Diskuterer flere former for samarbeid

Utover regjeringsspørsmålet diskuterer de også eventuelle andre måter å samarbeide med den sittende Høyre- og Frp-regjeringen, både med og uten KrF.

Et slikt samarbeid mellom partiet og regjeringen kan ha ulike former. En mulig samarbeidsform kan, ifølge kilder, være et samarbeid uten fast og formell avtale der man har en felles forståelse om hva man for eksempel ikke skal behandle i kommende stortingsperiode.

Konflikten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja blir trukket frem som en slik sak.

– Venstre er i en gunstig situasjon nå. Vi har tiden fremfor oss til å finne ut hva vi vil. Det er mer press på Erna Solberg (H) om å være raus med å få med KrF og Venstre på laget, sier en

Lyspunkt

AKTUELT NÅ