Hopp til innhold

Drømmer om blågrønn regjering uten Frp

TØNSBERG (NRK): Frp ut og MDG, Venstre og KrF inn. Slik ser Trine Skei Grandes blågrønne drømmeregjering ut. Samtidig gjør Venstre-lederen det klart at Ap-samarbeid er svært lite fristende.

Trine Skei Grande smiler

KRAV: Trine Skei Grande krever at neste års statsbudsjett blir tidenes beste når det gjelder klima og miljø.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

  • Vil kaste Frp ut av regjeringskontorene
  • Mener Ap har forspilt sjansene sine
  • Stiller klimaultimatum til regjeringen
  • Åpner for regjeringssamarbeid med MDG

– Vi ønsker fram mot 2017 å synliggjøre at det finnes et alternativ både til dagens regjering og en regjering med Arbeiderpartiet. Det blir en mindretallsregjering i 2017. Det beste ville være med Høyre, KrF og Venstre, og vi vil gjerne invitere MDG inn, sa Grande i sin tale til Venstres landsmøte i Tønsberg.

MDG: Hyggelig signal

Talsmann i Miljøpartiet de Grønne, Rasmus Hansson, kaller Grandes regjeringsinvitt et «hyggelig signal». Samtidig gjør han det klart at MDG ikke kommer til å binde seg til borgerlig side før valget. Ifølge han har de mindre, grønne partiene mest å vinne på å åpne for samarbeid i begge retninger.

– Vi kan tenke oss både et borgerlig og et sosialdemokratisk samarbeid. I begge tilfeller må de grønne partiene jobbe sammen , og legge blokktenkingen til side. Grandes utfordring er fin. Min motutfordring er at om hun tenker grønt først, så kan hun bli med oss å utfordre Ap.

Nei til Støre

Men Grande har svært liten tro på at Venstre har noe som helst å hente hos Arbeiderpartiet. I talen gikk hun langt i å avvise Ap som samarbeidspartner etter valget i 2017, og trakk fram at Jonas Gahr Støres parti har vært på motsatt side av Venstre i en rekke miljøsaker.

– Det er en dårlig invitasjon til samarbeid, kanskje den dårligste på lenge, sa hun i talen.

Selv om hun har merket seg det hun kaller Støres «halvhjertede forsøk» på en invitasjon, mener hun at Arbeiderpartiets oppførsel gjør Venstre-folk liten lysten på å skifte side.

– Jeg tror det er en allmenn følelse i Venstre. Jeg har behov for å si hvordan dette oppfattes, spesielt fra Stortinget, der Ap har avslått hver eneste invitasjon og hver enste sjanse til å danne andre flertall på viktige saker for oss, sier Grande til NRK etter talen.

Hun viser til at Ap har gått til regjeringen når Venstre har forsøkt å danne alternative flertall i saker som gruvedumping i fjordene og kommunereform.

Klimakrav

Men det er lenge til valget. Før den tid skal den sittende Høyre/Frp-regjeringen, med støtte fra Venstre og KrF, vedta statsbudsjettet for 2017.

I talen kom Grande med noe som ligner et ultimatum, selv om hun selv ikke vil bruke det ordet.

– Neste års budsjett må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, har ikke denne regjeringen noe framtid. Tydeligere kan jeg ikke si det, sa hun fra talerstolen.

På spørsmål om hva som skjer dersom Høyre og Frp ikke lever opp til Venstres klimaforventinger, svarer Grande:

– Da får vi ta det når det kommer, men jeg har behov for å gi klar beskjed om hva de må prioritere for å få flertall for sitt budsjett i Stortinget.

– Men det går vel ikke an å tolke det på noen annen måte enn at dere er villige til å felle den sittende regjering dersom dere ikke får klimagjennomslag?

– Jeg håper definitivt ikke at vi kommer dit. Jeg sa det for at jeg skulle slippe å komme i den situasjonen. For klimaets del håper jeg at vi får gjennomslag.

Lang vei å gå

Ifølge Grande skal partiet bruke tiden fram mot neste valg til å bestemme seg for hvilken regjering de kan være en del, av og om de eventuelt kan fortsette som støtteparti for en Høyre/Frp-regjering.

Å styre landet sammen med Frp virker lite sannsynlig per dags dato.

Som NRK fortalte i går gjør asylspørsmålet at en rekke lokale Venstre-folk opplever samarbeidet med Frp som vanskeligere enn på lenge.

Ord som «anstrengt», «krevende» og «ubehagelig» ble brukt for å beskrive hvordan de opplever å være sterkt knyttet til en regjering der Frp er med. I likhet med partilederen, består deres drømmeregjering av Høyre, Venstre, KrF og muligens MDG.

Men for at det skal skje, må Venstre vokse kraftig. Partiet sliter med svært lav velgerlojalitet, og fikk kun 4,6 prosents oppslutning på NRKs partibarometer for april. På toppen av det hele har Frp gjort det klart at de ikke vil støtte en borgerlig regjering de selv ikke er den del av.

– Det er velgerne som avgjør. Hvis de ønsker å presse politikken mer mot sentrum, hvis de ønsker en blågrønn regjering i stedet for en mørkeblå, ja, da må de stemme Venstre.

Ap: Våre dører står åpne

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, ønsker ikke kommentere Venstre-lederens tale fredag.

«Jeg respekterer at det nå er Venstres landsmøte og ønsker ikke å kommentere Trines tale», skriver han i en e-post til NRK.

Jonas Gahr Støre er på reise, og kan ifølge kommunikasjonsavdelingen i Ap ikke kommentere kritikken fra Venstre. Nestleder Trond Giske har følgende kommentar til saken:

– Arbeiderpartiets mål er å få flertall i 2017 for en annen politikk enn den Frp/Høyre-regjeringen fører. Arbeiderpartiet styrer i mange kommuner og fylker sammen med partier i sentrum. Samarbeidet gir gode resultater innen områder som skole, helse og klima. Våre dører står åpne for et samarbeid om en bedre kurs for Norge, for full sysselsetting, bedre skole og trygg eldreomsorg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger