Hopp til innhold

Frp mest frem på måling – knapt borgerlig flertall

Etter fire år i regjering har Fremskrittspartiet flere velgere i ryggen enn ved forrige stortingsvalg, ifølge NRKs siste måling. Partiets fremgang sikrer borgerlig flertall med knappest mulig margin under en uke før valgdagen.

Erna Solberg og Siv Jensen på vei for å møte pressen

LEDER: Under en uke før valget er det nærmest dødt løp mellom borgerlig og rødgrønn side. Mens KrF og Venstre kjemper mot sperregrensen, sørger Siv Jensen (t.h.) og Frps fremgang på NRKs siste måling for at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har et knapt borgerlig flertall bak seg.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Dette er en vitamininnsprøytning nå i valgkampinnspurten, sier Frp-leder Siv Jensen når hun får se NRKs siste måling før valget.

Fra forrige uke har Frp gått frem til 17 prosent, ifølge partibarometeret Norstat har gjennomført for NRK, hvor antall spurte er økt for å redusere feilmarginen.

Frps oppslutning på målingen er 0,7 prosentpoeng bedre enn Frps valgresultat i 2013.

Det har vært en uke preget av sterk kritikk etter at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte svenske Rinkeby, men også av mye oppmerksomhet: Omtalen av Listhaug i norske medier ble doblet den uken hun besøkte Rinkeby, sammenlignet med uken før.

– Jeg er veldig glad for at Frp har høy synlighet i denne valgkampen, sier Jensen.

– Men det er fortsatt flere dager til vi kjenner det faktiske valgresultatet, og vi må stå på hver eneste dag frem til valgdagen. Og så må velgerne gjøre jobben sin: De må gå og stemme.

Laster innhold, vennligst vent..

Nær dødt løp

Med Venstre som fortsatt er under sperregrensen, og KrF og Høyre som går litt tilbake på målingen, sikrer Frps fremgang et knapt borgerlig flertall.

Under en uke før valget er det ifølge NRK-målingen nærmest dødt løp mellom blokkene.

– Det er bra at vi har et borgerlig flertall, men vi kan ikke lene oss tilbake, det er altfor tett, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

– Jeg tror veldig mange nå tenker at det har gått bra de siste fire årene. Vi har vist at vi har klart å styre Norge gjennom viktige kriser og store utfordringer, og vi har kommet godt i gang med å levere resultater, sier hun.

  • På NRKs nye måling går Frp mest frem fra forrige uke og øker oppslutningen med 2 prosentpoeng til 17 prosent. Men fremgangen er innenfor feilmarginen, som er på 2,1.
  • Dersom denne målingen hadde vært årets valgresultat, hadde Frp økt oppslutningen med 0,7 prosentpoeng sammenlignet med forrige stortingsvalg, og hadde fått to flere stortingsrepresentanter. Frp hadde vært det eneste borgerlige partiet som fikk flere mandater enn etter valget i 2013.
  • Ap går litt frem, men ligger fortsatt langt under resultatet etter stortingsvalget for fire år siden.
  • KrF går ned 1,5 prosentpoeng til 4,5 prosent. KrFs nedgang er den eneste signifikante endringen på denne målingen.
  • Miljøpartiet De Grønne går frem og er med 4,6 prosent såvidt større enn KrF.
  • Venstre går svakt frem, men havner igjen under sperregrensen med 3,5 prosent.
  • Senterpartiet går noe tilbake og havner under 10 prosent, men ligger fortsatt godt over valgresultatet i 2013.
  • Også SV går litt tilbake til rett under 6 prosent.
  • Til tross for at Venstre er under sperregrensen, er det en knapt borgerlig flertall. Høyre, Frp, KrF og Venstre får 85 mandater på NRKs måling.
  • Ap, Senterpartiet og SV får 74 mandater. Selv med støtte fra MDGs åtte mandater og Rødts to mandater på målingen, klarer de ikke å få flertall.

Ap litt opp – men langt under valgresultatet

Det har vært en valgkamp i nærmest fritt fall for Arbeiderpartiet på NRKs målinger.

Etter den svært dårlige målingen i forrige uke, hvor partiet raste ned til en oppslutning på 24,4 prosent, går Ap litt frem denne uken og kryper opp til 25,8 prosent.

Det er imidlertid fortsatt langt unna valgresultatet for fire år siden.

– Vi har ennå muligheten til å få et nytt flertall, men det kommer til å kreve hardt arbeid. Det er fortsatt mange velgere som ikke har bestemt seg, så der ligger muligheten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det er så jevnt. Det kommer til å bli en arbeidsseier uansett hvem som vinner, og vi skal jobbe for at det blir oss.

– Hva har gått feil i denne valgkampen for dere?

– Valgkampen er ikke over, så det får vi oppsummere når valget er der. Jeg har troa på at vi kommer til å gjøre et godt valg.

Delta i NRK Nyheters konkurranse om å vinne en STEM-genser ved å tagge en venn du oppfordrer til å bruke stemmeretten under posten vår på Instagram. Du kan også delta ved å sende en mail til 03030@nrk.no:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger