Svensk statsråd vil ikke være en del av Frps valgkamp og avlyser møte med Listhaug

STOCKHOLM (NRK.NO) Sveriges migrasjonsminister har avlyst et møte med Sylvi Listhaug i dag. – Vi kan snakkes etter valget, sier hun.

Sylvi Listhaug i Stockholm

Sylvi Listhaug har reist fra Oslo til Stockholm for å besøke Rinkeby.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Sylvi Listhaug hadde avtale om å treffe den sosialdemokratiske migrasjonsministeren Heléne Fritzon ved 14-tiden i dag, men på flyet fra Oslo til Stockholm ble hun informert om at møtet er avlyst.

Helene Fritzon

Migrasjonsminister Helene Fritzon har ikke gitt noen begrunnelse for at møtet er avlyst.

Foto: Erik Simander / AFP

Listhaug fikk først ingen begrunnelse for at statsråden ikke ville møte henne, men til VG sier den svenske migrasjonsministeren at hun ikke vil være en del av den norske valgkampen.

– Det har blitt veldig tydelig at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-zoner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Helene Franzon i en e-post til VG.

Avviser at hun bruker Rinkeby

Da Listhaug kom til Stockholm fikk hun blant annet spørsmål fra norsk presse om hun bruker du Rinkeby som en kulisse i din egen valgkamp.

– Nei, jeg mener det er relevant for norske befolkningen å få kunnskap om hva som skjer her. Hvor viktig det er å føre en ansvarlig innvandringspolitikk der vi også stiller krav, svarer Listhaug.

– Mange reagerer på besøket. Hva tenker du?

– Jeg er mest opptatt av å sikre at vi ikke får nok et rødgrønt-eksperiment, med Rødt som vil ha 20.000 flyktninger i året, MDG som vil reversere alle innstramminger, eller SV som kalte Sverige "et lys i mørket" i 2015.

Den svenske statsråden påpeker at hun gjerne møter Listhaug etter valgkampen i Norge er over.

Den norske statsråden sier hun vil besøke bydelen Rinkeby utenfor Stockholm for å lære hvordan Norge kan unngå det hun omtaler som de samme feilene med altfor stor innvandring, sviktende integrering, og hvordan svenske myndigheter har taklet det.

Ifølge NTB har det vært uenighet med svenske myndigheter om presseopplegget i forbindelse med besøket, men det er usikkert om avlysningen har sammenheng med dette.

Politimann i Rinkeby

Politiet i Rinkeby etter steinkasting og uro i februar i år.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg / NRK

Beregnet innvandringskostnader

– Jeg har lenge har hatt lyst til å besøke Rinkeby for å høre deres erfaringer, sa hun til NRK.

Bydelen Rinkeby i Stockholm har høy innvandrerandel, store sosiale problemer og vært åsted for voldelige opptøyer. NRKs reporter ble truet i fjor av ungdommer som kastet stein, og kom hjem med skildringer av en lovløs by der politiet vedgår at de ikke har kontroll.

Listhaug skriver på sin egen facebookside det ville kostet Norge over 200 milliarder kroner fordelt på seks år, om Norge skulle ha tatt imot like mange asylsøkere som det Sverige gjorde i 2015 og 2016. Ifølge VG er det beregninger fra Finansdepartementet som viser dette.

Resten av programmet for Listhaugs Sverige-besøk kommer trolig til å gå som planlagt. En av dem hun skal møte er den kurdisk-svenske samfunnsøkonomen og debattanten Tino Sanandaji, en kjent kritiker av den svenske innvandringspolitikken.

Raja: – Hun bommer totalt

Listhaugs reise til Stockholm midt i valgkampen har vært omstridt. Venstres Abid Raja sier til NRK at Listhaug bommer totalt med denne reisen.

– Dersom hensikten med integreringsministerens reise til Rinkeby er å lære om integrering, burde hun ikke oppsøke stedet der den har mislyktes, sier han.

Raja mener at Listhaug reiser til Rinkeby for å bruke bydelen som en kulisse for å skremme norske velgere med problemer vi ikke har. Han mener det er viktig at Listhaug fokuserer på de høyreekstreme miljøene når hun besøker Sverige.

Til det svarer Listhaug at dette er miljøer som har fått spire og gro fordi svenskene ikke har tatt de vanskelige diskusjonene.

– Det skal vi gjøre i Norge. Vi skal også ta avstand fra de høyreekstreme miljøene, sier Sylvi Listhaug.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger