Eide raser mot Listhaug: – Bruker statens ressurser i egen valgkamp

Tidligere Sverige-ambassadør Kai Eide mener Sylvi Listhaug seiler under falskt flagg når hun skal besøke Rinkeby og se på en asylpolitikk hun selv har beskrevet som «totalt mislykket».

Sylvi Listheug er i Sverige for å se på hvilke utfordringer de har med integrering og lære hva som fungerer og ikke fungerer.

I VINDEN: Sylvi Listhaug snakker med norske og svenske journalister i forbindelse med Sverige-turen. Listhaug sier hun er i Sverige for å lære.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er på besøk i Sverige for å se på forholdene i en av nabolandets mest utskjelte innvandrerområder, Rinkeby i Stockholm. Frp har selv brukt forstaden som et skrekkeksempel i innvandrerdebatten en rekke ganger.

Kai Eide, tidligere Sverige-ambassadør

Kai Eide, Norges tidligere ambassadør til Sverige, mener Listhaug bommer totalt med Sverige-turen.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

I forkant av besøket skrev Listhaug også en kronikk i Aftonbladet, der hun beskriver svensk asylpolitikk som «totalt mislykket».

– Jeg er her for å se på hvilke utfordringer man har her, og hva man har gjort og ikke gjort. Jeg vil se hva vi kan lære i Norge av det. Det er for at vi ikke skal få slike tilstander i Norge i årene som kommer, sier Listhaug til NRK i Sverige.

Den tidligere Sverige-ambassadøren Kai Eide er kritisk til at Listhaug bruker statens ressurser til å drive valgkamp i Sverige. Eide, som tidligere har vært Høyre-mann, viser til at Listhaug sier hun drar til Sverige under påskudd av å skulle lære

Eide mener dette bare er tull.

– Dette er bare med på å forsure Norges forhold til vårt naboland. Listhaug bruker Sverige som skyteskive for å drive fram saker i sin egen valgkamp, sier Eide som sluttet som ambassadør i vår.

– Sylvi Listhaug seiler under falskt flagg, hun bruker statens ressurser for å drive sin egen valgkamp, sier han.

Avlyste møte

Tirsdag skulle Sylvi Listhaug og hennes følge møte Sveriges Migrasjonsminister Helene Fritzon i Rinkeby, men under Listhaugs flytur endret den svenske ministeren mening og avlyste møtet.

Etter mange timers taushet skrev Fritzon en e-post til VG, der hun forklarer at hun ikke ønsker å være en del av Listhaugs valgkamp. Fritzon kaller også enkelte av Listhaugs påstander om svensk asylpolitikk for «rent nonsens».

NRK har vært i kontakt med Fritzons kommunikasjonsrådgiver Fredrik Person, som viser til uttalelsene i VG. Det har ikke lyktes NRK å få noen ytterligere kommentar fra Fritzon.

NRK har fått bekreftet at det er den norske ambassaden i Stockholm som har organisert Listhaugs tur til Rinkeby.

Det var også ambassaden som meddelte Listhaugs følge under flyturen mellom Oslo og Stockholm at den svenske migrasjonsministeren hadde avlyst møtet.

– Relevant for norske borgere

Erna Solberg

Erna Solberg mener det er naturlig at Listhaug illustrerer deler av politikken hun står for når hun reiser til Sverige.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Da Listhaug kom til Stockholm fikk hun blant annet spørsmål fra norsk presse om hun bruker du Rinkeby som en kulisse i din egen valgkamp.

– Nei, jeg mener det er relevant for norske befolkningen å få kunnskap om hva som skjer her. Hvor viktig det er å føre en ansvarlig innvandringspolitikk der vi også stiller krav, svarer Listhaug.

Det er ventet at Listhaug stiller til et nytt pressemøte i Rinkeby rundt klokken 17.00 i ettermiddag.

Erna Solberg, Listhaugs sjef i regjeringen og samarbeidspartner på borgerlig side, sier imidlertid til NRK at Sverige-turen er valgkamp.

– Det er ingen tvil om at når en statsråd reiser en uke før valget, er det også for å illustrere deler av politikken man står for, sier Solberg.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger