Hopp til innhold

Frp jaktet asylflertall til siste slutt – gikk på nederlag

Frp er blitt beskyldt for å blokkere asylforlik i Stortinget. Etter at flere innstramningsforslag ser ut til å falle, har partiet vært på frierferd i stortingskorridorene.

Stortingssalen

LANG DAG: Fredag klokken 9 starter Stortingets debatt om asylinnstrammingene. Deretter følger andre debatter før voteringen starter utpå ettermiddagen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB Scanpix

Frp har blant annet tilbudt de andre partiene å stemme for å øke botidskravet fra tre til fem år, mot at man begynner å telle år allerede fra asylsøkeren kommer til landet.

Men etter det NRK får opplyst har ikke Frp fått napp. Dermed ser det ut til at følgende innstramningsforslag faller når Stortinget voterer i ettermiddag:

  • Innføre mer midlertidighet for enslige mindreårige asylsøkere.
  • Heve botidskravet fra tre til fem år for å få permanent opphold.
  • Innføre underholdskrav og krav om tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening for flyktninger.
  • Splitte flyktningbegrepet.

Under kommunalkomiteens behandling av regjeringens asylpakke ble Frp beskyldt for å ødelegge sjansen for et bredt forlik. Partiet har stått steilt på at de skal stemme for det de er for, og mot det de mot. En slik løsning kalles ofte «slalåmkjøring», der Stortinget stemmer over forslagene punkt for punkt slik at ulike flertall oppstår.

Splid

Når de mest omstridte forslagene faller under voteringen, og ikke bak lukkede dører i komitéhuset, blir det enklere for Frp å holde Arbeiderpartiet ansvarlig for at innstrammingene ikke ble så kraftige som de kunne ha blitt.

La partiet få den glede at de kan ramse opp de gode forslag som Arbeiderpartiet har stemt ned. Det trenger partiet i valgkampen.

Carl I Hagen / Fra landsmøtet 2016, sitert i NTB

Men opposisjonen brukte strategien mot dem. Senterpartiets Heidi Greni sa til NRK sist uke at «enkelte innstrammingstiltak ikke kommer på plass fordi Frp ikke er interessert i å snakke med de andre partiene i komiteen». NTB erfarte at kilder i Høyre fryktet at Frps fremgangsmåte kunne sette hele innstrammingspakken i fare.

Frp har hele veien avvist at de driver med et spill. Ifølge komitéleder Helge André Njåstad (Frp) er de åpne for andre løsninger, så lenge de først får stemme for sitt hovedvalg, såkalt subsidiær støtte.

Helge Njåstad (FrP), leder i kommunalkomiteen på Stortinget

STÅR PÅ SITT: Njåstad stiller seg uforstående til kritikken fra de andre partiene.

Foto: Stortinget

– Men det har vært vanskelig å få med de andre partiene, sier Njåstad til NRK torsdag kveld.

Frp ut mot Ap

Samtidig er han klar på at regjeringen får flertall for de aller fleste innstrammingstiltakene.

– Men jeg skulle sett at de gikk enda lengre, sier Njåstad.

Hans partikollega, innvandringsminister Sylvi Listhaug, har allerede utpekt Ap som «syndebukk» for at regjeringen ikke får gjennomslag for alt.

Tradisjonelt har Høyre, Frp og Arbeiderpartiet stått sammen (om asylpolitikken). Etter at Jonas Gahr Støre overtok, har det vært en kuvendig i Arbeiderpartiet.

Sylvi Listhaug / Politisk kvarter 07.06.2016

Ifølge henne kan antall asylsøkere raskt øke igjen dersom regjeringen ikke får viljen sin.

Sylvi Listhaug

ADVARER: – Det virker som om man lever veldig i nuet. Man var veldig for innstramminger når vi sto midt i det i fjor, nå når det er roligere tider så er man mer avslappet, sier Listhaug.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Helga Pedersen

STRENG: Helga Pedersen mener det blir helt feil å tolke motstand mot enkelte av regjeringens forslag som at Ap går for en oppmykning.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det har noe med signaler å gjøre. Vi har sendt en tydelig beskjed om at vi har strammet inn i Norge, og jobber med ytterligere innstramminger. Når Stortinget da ikke vedtar det, så vil signalene bli annerledes igjen, sier hun.

Den tolkningen avviser Helga Pedersen i Arbeiderpartiet.

– Stortinget kommer til å vedta betydelige innstramminger i asylpolitikken for at vi ikke skal komme i en lignende situasjon som i fjor høst. For Ap er det svært viktig å få på plass tiltak som sikrer kontroll på våre grenser, men vi vil ikke være med på tiltak som ikke har noen sannsynlig effekt, og som i tillegg rammer integreringen.

AKTUELT NÅ