Hevder Frps asyl-strategi kan føre til færre innstramminger

Både Høyre og Senterpartiet mener Frps steile motstand mot et bredt asylforlik kan føre til at innstrammingene vannes ut.

 Helge André Njåstad, Mazyar Keshvari og Ingjerd Schou

INNSPURT: Mandag skal kommunalkomiteen avgi sin innstilling om innstramminger i asylpolitikken. Mye tyder på at Frp ikke vil gå med på Høyres strategi om et bredest mulig forlik. (På bilder: Helge André Njåstad, Mazyar Keshvari og Ingjerd Schou.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg legger ikke opp til slalåmkjøring, sa Ingjerd Schou til NRK da Stortinget startet behandlingen av regjeringens forslag til innstramninger i asylpolitikken

Men Høyre-politikeren som har ledet kommunalkomiteens arbeid i denne saken mislyktes i få regjeringspartner Frp på målet om et bredt forlik.

I stedet har de holdt fast på såkalt slalåmkjøring, altså at Stortinget stemmer over forslagene punkt for punkt slik at ulike flertall oppstår.

Som Dagsavisen skrev i april er planen bruke avstemningen i valgkampen for å vise at Frp har en strengere asylpolitikk enn hovedmotstander Ap.

Intern regjeringskrangel

NRK vet at Fremskrittspartiets steile linje har ført til stor frustrasjon i Høyre.

Fremgangsmåten Frp legger opp til skaper usikkerhet rundt hvilke innstramminger som får flertall til slutt. Dersom alle stemmer over sine primærstandpunkt, kan man i ytterste konsekvens ende opp med at det ikke blir flertall for noe.

– Listhaug spiller kortene sine så dårlig at hun risikerer at enkelte innstrammingstiltak ikke kommer på plass fordi Frp ikke er interessert i å snakke med de andre partiene i komiteen, sa Senterpartiets Heidi Greni til NRK torsdag.

Frps Helge André Njåstad ønsker ikke å kommentere Senterpartiets kritikk når han møter NRK på vei inn til møte i kommunalkomiteen fredag formiddag.

– Jeg kommenterer ikke forhandlingene i komiteen, men Frps holdning er at vi ønsker bredest mulig tilslutning til regjeringens innstramningsforslag.

– Men dere er jo en mindretallsregjering, må dere ikke da forhandle for å få flertall?

– Vi må ha tilslutning til innstrammingene. Det trenger Norge i den situasjonen vi står i, svarer han.

Tidligere avtaler i spill

Som NTB skrev i går frykter kilder i Høyre at Venstre og KrF kan komme til å finne sammen med Arbeiderpartiet om det som beskrives som oppmykinger, også på områder som ikke direkte er omfattet av regjeringens forslag.

Det er allerede klart at forslagene om strengere krav til familiegjenforening og økt bruk av midlertidighet overfor enslige mindreårige asylsøkere ikke får flertall.

Det er også knyttet spenning til forslaget om å øke botidskravet for permanent oppholdstillatelse i Norge fra tre til fem år. Venstre og KrF har forpliktet seg til dette i samarbeidsavtalen i Nydalen, etter det NRK forstår kan støttepartiene velge å gå bort fra dette dersom løsningen blir at alle partier skal stemme for sine primærstandpunkter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger