Hopp til innhold

– Hvis målet er å hjelpe flest mulig, bør vi ta imot null flyktninger

Frp lover penger til bistand, men bare om man får ned tallet på asylsøkere og flyktninger til Norge. – Forslaget er ikke relevant, og heller ikke gjennomførbart, sier Eirik Sivertsen (Ap).

Flyktningleir Jordan

HJELP DER DE ER: Fremskrittspartiet ønsker at flyktninger skal få hjelp der de er, og ikke komme til Norge. Dette bildet er fra flyktningleieren Zaatari i Jordan, verdens nest største flyktningleir.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Neste helg skal Frp ha landsmøte. Da vil stortingsgruppa foreslå at Norge bør ta imot færre flyktninger, og i stedet bruke pengene på flyktningene der de er.

I dag bruker Norge 20 milliarder kroner på mottak av flyktninger og integrering.

Frp ønsker å utfordre alle partiene på Stortinget til å spare inn summene som blir brukt på innvandring og flyktninger, og heller frigjøre pengene slik at de kan brukes i nærområdene.

Men for å gjøre det mulig må Norge sette en stopper for at det kommer nye flyktninger til landet, mener Frp.

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, står utenfor Stortinget

NULL: Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp, mener målet bør være null flyktninger til Norge. Pengene som blir spart skal heller brukes på flyktningene i deres nærområder.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Frp / NTB scanpix

– Hvis målet er å hjelpe flest mulig, bør vi ha som målsetting å ta imot null flyktninger til Norge, og heller bruke alle de midlene på nærområdene, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp, til NRK.

– Umoralsk av Norge

Han mener at hvis disse pengene blir spart kan man hjelpe opp mot 60 ganger flere flyktninger enn i dag, og i tillegg være et eksempel for andre europeiske land.

– Jeg mener det er umoralsk av Norge og resten av Europa å drive sånn som de holder på i dag. Norge bør gå foran som et godt eksempel i Europa. Vi bør legge om politikken for hjelpe flest mulig mennesker, sier Helgheim.

– Ikke gjennomførbart

I dag er det rundt 65 millioner mennesker på flukt i verden, ifølge FN.

Arbeiderpartiet mener at Norge må ta sin del av ansvaret og hjelpe mennesker som er på flukt – også her i landet.

Eirik Sivertsen (Ap) sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget

IMOT: Eirik Sivertsen (Ap) er imot forslaget som vil bli fremmet på Frps landsmøte.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Det å si at vi skal melde oss ut av det ansvaret, er en politikk som jeg er grunnleggende uenig i, sier Eirik Sivertsen (Ap), nestleder i kommunalkomiteen på Stortinget.

Han mener forslaget har som hensikt å provosere, og ikke er gjennomførbart.

– Jeg synes ikke forslaget er relevant, og det er heller ikke gjennomførbart, sier Sivertsen.

– Kommer seg videre i livet

Han er enig med Helgheim i at flyktninger bør få hjelp også i nærområdene. Men han mener det er et problem at flyktninger kan bli boende i leirer resten av livet, uten mulighet til å forbedre tilværelsen sin.

– Vi har et ansvar for å ta vår del av de flyktningene som finnes i verden, hjelpe mennesker som er drevet på flukt til å komme seg videre i livet og kunne starte på nytt et annet sted. Ikke sitte i en flyktningleir for evig framtid, sier Sivertsen.

Ham mener at Frp må tenke over de internasjonale forpliktelsene vi har til å hjelpe mennesker i nød.

– Jeg mener at Norge, som andre land, har et ansvar for å ta imot sin del av dem som trenger hjelp til å bosette seg på nytt et nytt sted, sier Sivertsen.

AKTUELT NÅ