Hopp til innhold

– Blir bare en dråpe i havet å ta flyktninger til Norge

Flyktninger bør hjelpes i nærområdene, mener Norges kanskje aller mest erfarne flyktningarbeider.

Flyktninger bør hjelpes i nærområdene, mener Norges kanskje aller mest erfarne flyktningearbieider.

– Jeg har selv arbeidet med flyktninger i både Afrika og Midt-Østen og det er helt åpenbart at jo nærmere stedet de flykter fra man hjelper dem, jo bedre og mer hjelp får de, sier Arnulf Torbjørnsen til NRK.

Ingen har så mye erfaring med arbeide med flyktninger som Torbjørnsen. Han har jobbet i 20 år i Norges Røde Kors, 15 av årene som utenlandssjef.

Arnulf Torbjørnsen

Arnulf Torbjørnsen har jobbet med flyktningspørsmål i 40 år – et helt arbeidsliv.

Foto: Pernille Emilie Solås / NRK

Han arbeidet også i ti år for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) – organisasjonen som nå har ansvaret for Syria-flyktningene. Han har også vært leder i Leger uten grenser.

Trenger ikke kalkulator

Nå er han overbevist om at penger fra Norge vil gjøre mest nytte i flyktningenes nærområder.

– Du behøver ikke engang kalkulator for å forstå at du kan hjelpe hundre tusen flere enn de titusen som eventuelt får komme til Norge, sier Arnulf Torbjørnsen.

Han viser også til at det er lettere å hjelpe dem tilbake til hjemlandet når konflikten eventuelt er over dersom flyktningene befinner seg i nærområdene.

Rundt 3,9 millioner syrere er nå flyktninger i nabolandene Libanon, Jordan, Tyrkia og Irak. I tillegg kommer rundt det dobbelte som er internt fordrevne i Syria.

– Poenget må være å være så effektiv som mulig. Det er klart at å ta flyktninger til Norge er veldig bra for dem som kommer, men det er klart at det bare blir en dråpe i havet når man ser på de millioner av flyktninger som er der nede.

Knut Arild Hareide mener hjelp i Norge ikke utelukker hjelp i nærområdene.

KrF-leder Knut Arild Hareide argumenterer for å ta imot flere flyktninger fra Syria.

Ikke krav fra FN

Det er ikke FN som har ikke bedt Norge om å ta imot 10.000 ekstra flyktninger fra Syria – det forslaget kommer fra norske organisasjoner.

Forslaget kan fort komme til å koste staten og kommunene 20 milliarder kroner over ti år.

KrF-leder Knut Arild Hareide er en av dem som har gått sterkest inn for at Norge skal ta imot flere flyktninger fra Syria. Han mener at det ikke er noen motsetning mellom å hjelpe i nærområdene og å hjelpe i Norge.

– Vi ønsker nå å legge til rette for at vi både ønsker innsatsen i nærområdene og i eget land, sier Hareide til NRK.

AKTUELT NÅ