Forsvarsadvokat: Mange som ber om ekstra «hjelp» med vitner

Gunhild Lærum forteller at mange ber advokater om å få «hjelp» med vitner og forklaringer. – Men det er lett å vite hvor grensen går, sier den kjente forsvarsadvokaten.

Gunhild Lærum forteller at mange tiltalte spør advokater om å få «hjelp» med vitner og forklaringer.

Forsvarsadvokat Gunhild Lærum sier at det er lett å vite hvor grensene går som advokat.

Amir Hossein Mirmotahari

Amir Hossein Mirmotahari på vei til et fengslingsmøte i Lime-saken. Nå er han siktet for å ha forsøkt å påvirke aktører i rettsvesenet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På politihuset i Oslo sitter forsvarsadvokaten Amir Mirmotahari i avhør med politiet. Han er pågrepet og siktet for å ha forsøkt å påvirke aktører i rettsvesenet.

Det var VG som onsdag kveld skrev at Mirmotahari (38) skal ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna rettssaken slik at klienten skulle gå fri.

Forsvareren til Mirmotahari sier til NRK at siktede ikke erkjenner straffskyld.

– Ikke vanskelig

Gunhild Lærum, som selv er forsvarsadvokat, bekrefter at mange klienter prøver å få advokater til å bruke uredelige metoder for å hjelpe sin egen sak.

– Det er mange som prøver seg. Det dreier seg om folk i en svært fortvilet situasjon. Men det er ikke vanskelig å holde seg på den riktige siden. Vi vet godt hva vi har anledning til, og hva vi ikke har anledning til, sier Lærum.

– Har du blitt presset av dine klienter?

– Mange har prøvd seg med om man kan hjelpe til med forklaringer og med vitner, men vi vet godt hvor grensen går. Hvis denne saken er gjengitt riktig, så er dette tragisk.

– Trengs en oppstramming

Lærum mener det er lett å oppføre seg i tråd med de etiske reglene.

– Det er heldigvis få som har den type adferd. men saken viser at det trengs en oppstramming med ny advokatlov. Dette er allerede i gang, sier Lærum.

Mirmotahari erkjenner ikke straffskyld, men vedgår at han har begått et advokatetisk overtramp. Han er derfor i gang med å legge ned advokatvirksomheten og levere inn sin bevilgning.

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har opprettet en egen sak mot Mirmotahari.

SISTE NYTT

Siste meldinger