Hopp til innhold

Amir Mirmotahari: Advokat og eiendomsmagnat

Amir Hossein Mirmotahari (38) driver sitt eget advokatfirma og forvalter eiendommer og verdier for mange millioner kroner. Nå blir firmaet avviklet, og advokatbevillingen kan ryke.

Amir Hossein Mirmotahari

Amir Hossein Mirmotahari på vei til et fengslingsmøte i Lime-saken.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mirmotahari risikerer nå å miste advokatbevillingen etter at han ifølge VG forsøkte å bestille en bortføring av et voldtektsoffer for å hindre henne i å møte i retten.

Advokaten sier til NRK at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, og at torpedoen han snakket med har truet ham og familien hans.

– Jeg fortsetter i min jobb til noen sier at det ut i fra totalbildet har vært noe reelt med dette. Det var ikke noe reelt med dette, det var en «set-up», sier han.

Han sier likevel til VG at alle ansatte ved advokatfirmaet Pharos vil bli løst fra sine kontrakter, og torsdag opplyser Mirmotahari at han avvikler praksisen.

Eier og driver advokatfirma

Mirmotahari etablerte Pharos i 2008. Han er eier, styreleder og daglig leder.

Advokatfirmaet holder til i Oslo sentrum og har sju ansatte.

Mirmotahari var ferdig utdannet jurist i 2005. Da hadde han allerede vært praktikant hos flere større advokatfirmaer i Oslo, og startet karrieren hos advokatfirmaet Hjort

Han har også vært dommerfullmektig i Asker og Bærum tingrett.

De siste årene har han jobbet som forsvarsadvokat i flere større straffesaker. Han forsvarer blant annet en av de tiltalte i Lime-saken, en eiendomsinvestor skal ha medvirket til menneskehandel.

Han har også skrevet bok og holdt forelesninger om statens forpliktelser etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

Tilsynsrådet bekrefter tidligere saker

Hege Bjølseth

Hege Bjølseth i tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

Foto: Svein Olsson / NRK

Daglig leder i tilsynsrådet for advokatvirksomhet, Hege Bjølseth, bekrefter at de har registrert saker mot Mirmotahari tidligere.

– Jeg har ikke detaljene nå, men jeg kan bekrefte at vi har registrert andre saker mot denne advokaten før, sier Bjølseth.

Tilsynsrådet har åpnet tilsynssak, og vil be om Mirmotaharis versjon av saken.

– Tilsynsrådet kan meddele irettesettelse, advarsel, eller hvis man mener det er grunnlag for tilbakekalling av advokatbevilling, foreslå det over for advokatbevillingsnemnda. Det finnes også en mulighet for suspensjon av bevillingen. Det kan skje hvis vi får beskjed av politiet om at han for eksempel er siktet for et straffbart forhold.

– Det er en uakseptabel sak, gitt at VGs versjon er riktig. Advokater kan ikke opptre slik, sier hun.

Utestengt fra Oslo fengsel

I januar i år ble Mirmotahari nektet adgang til Oslo fengsel etter gjentatte brudd på reglene om bruk av mobiltelefon under møter med innsatte klienter.

Ifølge VG ble han avslørt da en navngitt innsatt tok bilder og la dem ut på Facebook samtidig som Mirmotahari var på besøk.

I november 2013 ble han tiltalt for grovt bedrageri etter å ha blitt anmeldt av Oslo tingrett for å ha tilegnet seg drøyt 50.000 kroner i urettmessige advokatsalærer.

Tingretten utbetalte salærer for åtte klientbesøk på Trandum utlendingsmottak, selv om Mirmotahari hadde sendt en praktikant i stedet for å møte opp selv.

Han ble frifunnet i 2014 da retten mente forholdene var kritikkverdige, men ikke bevismessig straffbare.

«Eiendomsprins»

Mirmotahari er gift med advokatkollega Racha Maktabi, som er ansatt i samme firma etter å ha jobbet som politiadvokat i Oslo og Asker og Bærum i flere år.

De to overtok det såkalte Maktabi-konsernet etter Reza Maktabi i 2011, og styrer nå en eiendomsportefølje med verdier for minst hundre millioner kroner.

Verdiene er for det meste knyttet til eiendom i Østfold, og Mirmotahari ble i 2013 omtalt som Fredrikstads nye eiendomsprins.

Maktabis «imperium» ble også omtalt i Fredriksstads Blads liste over de 100 mektigste personene i byen.

Ifølge VG skal forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38) ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna rettssaken slik at klienten skulle gå fri. Advokaten avviser anklagene, og sier samtalen fant sted fordi torpedoen skal ha truet ham og familien hans.

HØR INTERVJUET MED ADVOKATEN: Amir Mirmotahari snakket med NRK på telefon kort tid etter at VG publiserte saken med påstandene om ham.

AKTUELT NÅ