Første boligprisfall på åtte måneder i november.

Prisen på bruktboliger i Norge falt med 0,1 prosent fra oktober til november, viser tall fra Eiendom Norge. Det er et uvanlig lite fall til november å være.

Boliger i Bergen by

OPPGANG: Boligprisene i Bergen steg med 0,9 prosent i november.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– November er en svak måned. De siste tre årene har prisene gått ned i november, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen under pressekonferansen.

Henning Lauridsen, avdelingsdirektør, NBBL

Henning Lauridsen er administrerende direktør i Eiendom Norge.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Normalt er prisutviklingen svakere mot nyttår enn før sommeren. Hvis meglerforeningen tar hensyn til sesongvariasjoner, er den underliggende prisutviklingen på 0,8 prosent.

Det betyr altså at boligprisene holdt seg sterkere enn det som er normalt i november.

Boligprisene er nå 7,8 prosent høyere enn for ett år siden.

Boligprisene har steget hver eneste måned i år bortsett fra i mars og i november.

Kan passere 100.000 solgte

Den sterkeste oppgangen i prisene de siste 12 månedene er det hovedstaden som står for. I Oslo har prisene steget 10,4 prosent på ett år.

– Svakest tolvmånedersvekst hadde Stavanger med en oppgang på 4,2 prosent, sier Lauridsen.

Og mens prisene fortsetter oppover, settes det også rekorder i antall solgte boliger. Totalt 8.095 boliger ble solgt i november.

– Det er solgt 13,2 prosent flere boliger i november i år, sammenlignet med samme måned i fjor, sier Lauridsen.

Dermed fortsetter trenden der boligmarkedet tilsynelatende ikke hemmes nevneverdig av koronatiltakene – snarere tvert imot.

– I løpet av november passerte vi fjorårets antall solgte boliger, som var litt over 93.000. Vi er allerede i et rekordår, selv om det ikke skulle selges en eneste bolig til i Norge, sier Lauridsen

Hvis antall salg fortsetter i samme tempo, kan man i 2020 bikke 100.000 solgte boliger.

Det vil i så fall være første gang i historien at man bryter denne grensen i Norge.

Vil lempe på lånekrav

Lauridsen kaller den kraftige prisveksten i deler av landet er «uheldig». Samtidig mener han dette må løses gjennom å bygge flere boliger – ikke gjennom å gjøre det vanskeligere å låne penger.

Eiendom Norge foreslår å lempe på dagens krav i boliglånsforskriften:

  • Redusere krav om egenkapital for førstegangskjøpere fra dagens 15 prosent til 10 prosent.
  • Redusere kravet i «stresstesten» der låntakeren må tåle en renteoppgang på 5 prosent. Dette kravet vil Eiendom Norge redusere til 3 prosent for alle.

Aldri hatt mer gjeld

Prisveksten i 2020 kommer på tross av en pandemi som har slått ut deler av norsk økonomi. I mai satte Norges Bank styringsrenten ned til historiske 0 prosent.

Finanstilsynet siste boliglånsundersøkelse viser at folk som tok opp nye boliglån i snitt pådro seg gjeld 3,5 ganger årsinntekten.

Blant folk som kjøper bolig for første gang er det flere som sitter igjen med en gjeld som er opp mot fem ganger årsinntekten.

Finanstilsynet har rådet regjeringen til å sette maksgrensen på 4,5 ganger årslønnen, slik at nordmenns historisk høye gjeld ikke øker raskt videre.

Norges Bank mener nordmenn har så romslig økonomi til å nedbetale gjeld at det ikke er nødvendig å senke lånetaket.

Finansdepartementet har ansvaret for å endre boliglånsforskriften, og vil presentere forskriften som skal gjelde fra nyttår i desember.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger