Første av rundt 50 "lommesaker" i retten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forsøk på seksuell omgang. Erik Andersen lokker en ung gutt til å lete etter noe i sine hullete lommer. Påtalemyndigheten har i dag, og vil i ukene fremover, forsøke å overbevise retten om at Andersen er mannen bak rundt 50 forhold av slik karakter.

Den tiltalte Erik Andersen har erkjent straffskyld for flere saker hvor han skal ha lurt små gutter til å putte hånden i lommene hans under påskudd av å finne nøkler eller annet.

Follo tingrett behandler de ulike sakene fremover utfra en kronologisk rekkefølge, der de eldste forholdene kommer først. Under hvert punkt kommer forklaringer, vitneprov, bevisfremleggelse og en slags "mini-prosedyre" fortløpende.

Oslogutt

En 17-åring fra Oslo var i dag første offer ut til å fortelle om hvordan Erik Andersen skal ha gått fram da han forsøkte å lokke ham til masturbering ved en skole i Oslo i juni 2000.

Andersen har ikke erkjent straffskyld eller befatning med dette forholdet. Han sier han var i Oslo den dagen, men aldri på den aktuelle skolen.

Bistandsadvokat i "lommemann-saken" Håkon Brækhus.

Bistandsadvokat i 'lommemann-saken' Håkon Brækhus.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det var en belastning. Han hadde gruet seg til det, men ellers gikk det tålig greit, sier bistandsadvokat Håkon Brækhus på spørsmål om hvordan hans klient taklet å møte i retten i dag.

Brækhus representerer mange av dem som skal inn å forklare seg de nærmeste ukene.

– Hendelsene de har opplevd har påvirket dem ganske forskjellig. For enkelte har det vært ganske store konsekvenser, for andre har det ikke fått de helt store konsekvensene, sier Brækhus til Nrk.

Drypp om saken

– Det som er belastende ved å være en del av denne saken, er at den har et stort omfang, stor oppmerksomhet i mediene og den er nær i bevisstheten til folk, vennekretsen og familien, sier Brækhus og legger til at det i seg selv å fortelle om denne type opplevelser er belastende uansett.

– Å få drypp og påminnelser om saken gjør at det blir verre, sier Brækhus.

Er sikker i sin sak

Påtalemyndigheten sier den er sikker på at Erik Andersen er gjerningsmannen i saken som retten har behandlet i dag.

Politiadvokat Jorid Kile Berg

Bistandsadvokat i 'lommemann-saken' Håkon Politiadvokat Jorid Kile Berg.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det er vi på bakgrunn av en vurdering for denne saken i seg selv, og saken sammenholdt med andre saker og opplysninger. Det dreier seg om likhet i fremgangsmåte og plassering av Erik Andersen når det gjelder nærhet, tid og sted, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til Nrk.

Andersen måtte også innrømme i dag at framgangsmåten var mye lik den han selv har benyttet, selvom han hevder å ikke ha vært gjerningsmannen i dette første "lommeforholdet".

– Vi skal få høre hans forklaring på de erkjente forholdene, og så får vi høre forklaringen til de fornærmede. Vi er jo av den oppfatningen at det er en påfallende likhet, sier Kile Berg.

Biltreff

– Han har forklart seg i dag i forhold til hans tilstedeværelse i geografisk nærhet. Han har vært¨på et biltreff, og mener helt klart at han ikke har hatt noe med denne episoden å gjøre, sier forsvarer Gunhild Lærum.

På spørsmål om likhet til andre forhold hvor han har erkjent straffskyld sier hun.

– Det er opp til retten å vurdere. Men det er slik i straffesaker at hver eneste post må individualiseres. Det holder ikke å si at har du begått ett bilinnbruddstyveri så har du begått 100. Sånn er det ikke, sier Lærum.

– Minst tre gjerningsmenn

Gunhild Lærum

Forsvarer Gunhild Lærum.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Forsvaret har tidligere sagt at det tror flere gjerningsmenn står bak forholdene i tiltalen.

– Det man vil se i saken fremover, er hvordan de enkelte fornærmede beskriver gjerningspersonen. Jeg mener det er store ulikheter der. Og dette moduset, fremgangsmåten, er ikke så spesiell at det ikke kan anvendes av mange. Det har ikke så spesielle særtrekk at bare en person kan ha dette moduset. Jeg mener det kan være minst tre gjerningsmenn, sier Lærum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger