Hopp til innhold

Utsatt for Lommemann-Halloweenspøk

– Noen kledde seg ut som Lommemannen på Halloween. Det er tungt at så mange vet om det nå, forteller en 17-åring fra Oslo som er første offer ut til å fortelle om hvordan Erik Andersen skal ha gått fram da han forsøkte å lokke ham til masturbering sommeren 2000.

Rettstegning fra Lommemann-retssaken

Rettstegning fra Lommemann-retssaken

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

  • Nrk.no fulgte rettssaken direkte i tidssaken under.

– Skjønte hva det var

– Jeg skjønte at noe var som det ikke skulle være. Da trakk jeg hånden til meg og løp, forteller gutten. Som sjuåring var han på en skole i Oslo med en jevngammel venninne Kristi Himmelfartsdag i 2000.

Han forteller at tiltalte observerte ham og venninnen en stund mens de lekte før han tok kontakt og ba om hjelp.

– Jeg mener å huske at han hadde bandasje på venstre hånd. Han spurte om jeg kunne hjelpe ham å finne bilnøkler i lommene hans siden jeg hadde så små hender og han hadde så store. Men han var ikke aggresiv eller noe, forteller gutten.

Narkotika

Gutten forklarer at han puttet hånden ned i den ene lommen, der kjente han deler av et kjønnsorgan som var halvveis erigert og en liten pose med noe pulver.

– Jeg sa jeg ikke fant noen nøkkel. Da ba han meg lete litt mer. Det kjentes som lommen var klippet opp, sier gutten. Han antyder at hullet kan ha vært så stort som fire-fem centimeter.

– Jeg tror pulveret i posen var narkotika, sier gutten.

Etterpå går han og venninna til en fontene og vasker seg.

– Alle vet

– Jeg får så mange spørsmål. Ukjente folk som har hørt fra den og den kommer bort og spør om jeg er en av Lommemannens ofre. Det er tungt. Jeg har sovet dårlig fram til jeg skulle forklare meg i dag, sier 17-åringen.

Han forteller også at det var ubehagelig at noen sist helg hadde kledd seg ut som "Lommemannen" under Halloween-feiringen.

– Var ikke på stedet

– Jeg kjørte fra Bergen over fjellet den dagen til et Hummer-treff som jeg mener å huske startet på Bygdøy på tidlig ettermiddag. Jeg var ikke på den skolen som det er snakk om den dagen, sier Andersen.

– Jeg synes det var greit å komme meg litt vekk. Dro alene, for min kone var ikke offroad-interessert. Jeg husker også at vi hadde problemer med ekteskapet, jeg var nok ikke den gladeste gutten i gaten den gangen, sier han.

Slett politiarbeid

I forrige uke forklarte en 17-år gammel gutt om overgrepet som skal ha skjedd da han som sjuåring sto i en dusj i en svømmehall utenfor Bergen i september 1999.

Forsvarsadvokater i Lommemannsaken Gard Lier og Gunhild Lærum

Forsvarsadvokater i Lommemannsaken Gard Lier og Gunhild Lærum.

Foto: Lise Åserud

Dette er ett av de to alvorligste forholdene den 57- år gamle Erik Andersen er tiltalt for i de såkalte Lommemann-saken som i dag går inn i sin andre uke i Follo tingrett.

Offerets mor klandret politiet som dengang ikke tok anmeldelsen deres alvorlig nok. Først sju år etter, i 2006 klarte etterforskere og politifolk rundt i landet å se de mange anmeldelsene i sammenheng, og det store sakskomplekset rundt "Lommemannen" fikk et gjennombrudd .

Erkjente et tiltall

For første gang i dag, og i måneder fremover, vil retten få høre et femtitalls historier hvor gutter forteller om det som skal ha skjedd for noen år tilbake: En mann tok kontakt, ba om hjelp til noe og guttene lokkes til å stikke hånden ned i hans fôrløse lomme.

I forrige uke erkjente Erik Andersen hel eller delvis straffskyld for totalt 16 overgrep. Han erkjente straffskyld i sju forsøk på seksuell omgang og han erkjente delvis straffskyld i forsøk på seksuell omgang i ni forhold.

Påstand om frifinnelse

Dagen i dag startet med at partene i retten holdt en foreløpig prosedyre for det ene og første forholdet som ble behandlet i forrige uke. (Se over)

Andersens forsvarer Gunhild Lærum la ned påstand om frifinnelse for dette punktet.

– Hva er rimelig forstandig tvil, og hva er det i denne saken. Hadde Andersen kun vært tiltalt for dette forholdet, ville det vært nok til domfellelse?, spurte Lærum retten.

Aktoratet på sin side holdt frem at vitneforklaringer som pekte i samme retning, sammen med en rekke andre hendelser rundt den påståtte voldtekten, ikke kunne være tilfeldig.

Mot påsketider får Andersen og vi andre rettens dom på dette og de øvrige punktene.

Rettsreferat:

Bistandsadvokat i "lommemann-saken" Håkon Brækhus.

Bistandsadvokat Håkon Brækhus representerer 17-åringen fra Oslo.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Kl. 13.20 Retten er hevet

Kl. 13.02 Første vitne i saken er med via telefon. Aktors vitne. Førstebetjent som tok imot fornærmedes anmeldelse. Han husker ikke saken direkte, men ifølge politiloggen har gutten forklart at han stakk hånden ned i lomma tre ganger.

Kl. 12.56 Bistandsadvokat Håkon Brækhus har et par spørsmål til Andersen.

Kl. 12.48 Medforsvarer Gard Lier og forvarer Gunhild Lærum har noen spørsmål til sin klient, Andersen om programmet for treffet.

Kl. 12.40 Statsadvokat Per Egil Volledal har noen spørsmål til Andersen, blant annet om at tiltalte var ufør på denne tiden, likevel dro han på tur.

Kl.12.30 Politiadvokat Jorid Kile Berg: Du sier det ikke var deg, men hva ligner og ikke ligner i framgangsmåten som gutten opplevde i forhold til slik du har gått fram?

Tiltalte Erik Andersen: Jeg legger ikke skjul på at det er mye som ligner, dessverre. Men mine lommer hadde kun små slitasjehull, ikke store hull slik fornærmede forklarer om denne episoden.

Kl. 12.17 Tiltalte Erik Andersen forklarer hva han gjorde den aktuelle dagen i juni 2000. Han var på Hummerbiltreff på Bygdøy. Dro alene i bilen over fjellet.

– Jeg var ikke på den skolen den dagen, sier Andersen.

Kl. 12.16 Retten er igang igjen

Kl. 11.27 Retten tar pause

Kl. 11.20 Avspilling av tidligere fotokonfrontasjon. Fornærmede plukket ikke ut noen.

Kl. 11.16 Forsvarer Gunhild Lærum har et par tilleggsspørsmål.

Kl. 11.13: Bistandsadvokat Håkon Brækhus spør om episoden har gått inn på fornærmede på noen måte.

– Nå vet alle at det har skjedd med meg. Det snakkes om på daglig basis, det er tungt, sier gutten.

Kl. 11.02
Advokat Gard A. Lier, medforsvarer ti Erik Andersen, spør 17-åringen om det som skjedde.

Kl.10.36 Aktor Per Egil Volledal spør 17-åringen om det som skjedde. Fremlegging av bilder fra skolen, området som fornærmede forklarer seg i forhold til.

Kl. 10.30 – Jeg var der med en venninne. Mannen hadde en bandasje og ba meg om å hjelpe ham med å få opp nøkler fra lomma. Jeg kjente i lomma, der kjente jeg penis og en pose med hvitt pulver. Hullet i lommen var rundt 4 - 5 cm stort. Så stakk jeg derfra, sier oslogutten.

Kl. 10.25 Dommer Eirik Vikanes tar formalia med fornærmede i tilatalens punkt 5A som omfatter forsøk på seksuell omgang med barn under 14 år i Oslo 1. juni 2000. Offeret var åtte år den gang han ble lokket til å gripe ned i bukselommen til tiltalte. en lomme som på forhånd var hullet eller på annen måte ga tilgang til kjønnsorganet hans. Offeret forlot stedet etter å ha kjent nedi.

Kl. 10.23 Retten er i gang etter en pause

AKTUELT NÅ