Hopp til innhold

Forhandler ny pensjon for 800.000 ansatte i dag

Regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere gjør i dag et nytt forsøk på å enes om en ny pensjon i kommunene og staten. Det er to år siden sist de ga opp.

Eldre på tur

NYTT FORSØK: Regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere gjør i dag et nytt forsøk på å enes om en ny pensjon i kommunene og staten. Forsøket gjelder 800.000 personer.

Foto: Frank May, P3472 Frank May / NTB scanpix

Både opptjening og uttak av offentlig tjenestepensjon er til debatt den neste måneden.

Det gjelder 800.000 personer som jobber i kommuner og i staten.

Ett av flere vanskelige punkter, er hvor mye den som går av tidlig, skal få i pensjon.

Kari Sollien

MER OPPTJENING: – Vi vil ha et system som gir pensjonsopptjening for alle år du jobber og for all inntekten du har, sier leder Kari Sollien i Akademikerne.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Vi trenger egentlig ingen tidligpensjon, som AFP. Den kan integreres i tjenestepensjonen i offentlige virksomheter, sier leder Kari Sollien i Akademikerne.

AFP er en avtalefestet pensjon mellom 62 og 67 år i det offentlige. Den kalles også tidligpensjon.

Vil kjempe for 70-åringene

Solliens medlemmer kommer sent ut i jobb, men mange vil og kan jobbe lenge. Derfor vil Akademikerne ha en pensjon som belønner dem som jobber til langt opp i årene.

– Våre 20-årige medlemmer risikerer å få ned mot 40 prosent av lønnen sin i pensjon den dagen de slutter. Da må de få tjene opp pensjon lengre, sier Kari Sollien.

Både hun og de andre ansatteorganisasjonene krever en god offentlig tjenestepensjon også i fremtiden.

Vil kjempe for 60-åringene

Landsmøte i Fagforbundet, leder Mette Nord

SIKRE 60-ÅRINGEN: – En god AFP skal sikre sliterne i arbeidslivet en god pensjon når de ikke kan velge å jobbe mye lengre, sier leder Mette Nord i Fagforbundet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fagforbundet krever opptjening av pensjon fra første krone og at det ikke blir for vanskelig å kvalifisere seg for å kunne gå av med tidligpensjon.

– I det ligger et krav om en god AFP. Den skal sikre sliterne i arbeidslivet en god pensjon når de ikke kan velge å jobbe mye lengre, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Risikerer flere uføre

Fagforbundets leder peker på slitsomme yrker med høyt tempo, for eksempel kvinnedominerte jobber i helse- og omsorg. Der orker ikke alle ansatte å jobbe så lenge. Fagforbundet mener at uføretrygd er alternativet til tidligpensjon for mange som jobber der:

– Det blir som å klemme på midten av pølsa, det tyter bare ut et annet sted og så er vi like langt, sier Mette Nord.

Les også: Nav venter kostnadshopp

Pensjonister (Illustrasjonsfoto)

GOD TIDLIGPENSJON: Fagforbundet krever at det ikke blir for vanskelig å kvalifisere seg for å kunne gå av med tidligpensjon.

Foto: JONATHAN NEED

Ulike interesser

Men det er ikke bare Fagforbundet og Akademikerne som har krav. Det har de andre partene også.

Regjeringen, som er arbeidsgiver i staten, arbeidsgiverne i kommunenes organisasjon KS, og arbeidsgiverne i Spekter har sitt syn. Arbeidstakerorganisasjonene YS og UNIO har sitt.

Les også: Mange vil ha høy pensjon, men vil ikke jobbe lenge

Bedre forberedt

Anniken Hauglie

NYTT FORSØK: I forkant av forhandlingene nå er det utarbeidet en rapport som beskriver de ulike elementene i en ny pensjonsløsning og hvilke spørsmål det skal forhandles om.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Forhandlingene strandet også sist de forsøkte å lage en ny ordning. Det var for to år siden, men før jul ba arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om ett nytt forsøk.

Og nå er de forberedt.

Partene har selv snevret inn feltet for uenighet.

Det er utarbeidet en rapport som beskriver de ulike elementene i en ny pensjon og hvilke spørsmål det skal forhandles om.

Les også: – Vi må jobbe mer og smartere

Les mer om pensjon

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger