Hopp til innhold

Flertall for Muhammed-karikaturer: – Sunn reaksjon i det norske folk

Et klart flertall mener det er riktig at aviser viser tegninger av Muhammed, ifølge en NRK-undersøkelse. – En sunn reaksjon i det norske folk, sier William Nygaard, som ble forsøkt drept etter at han trykket boka til Salman Rushdie, «Sataniske vers».

William Nygaard presenterer ny kringkastingssjef

William Nygaard er tidligere forlagssjef og administrerende direktør i forlaget Aschehoug.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Charlie Hebdo

Stéphane Charbonnier var redaktør for Charlie Hebdo. Han er blant de 12 som ble drept da terrorister onsdag gikk til angrep på redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

NRKs undersøkelse viser at seks av ti nordmenn mener det er riktig av pressen å publisere tegninger av profeten Muhammed, slik blant annet det franske satiremagasinet Charlie Hebdo gjorde.

– Et gledelig resultat, sier William Nygaard, formann i den norske PEN-klubben, til NRK.

I 1993 ble han livstruende skadd etter et drapsforsøk i Oslo, trolig i sammenheng med at han trykket tegninger av Muhammed i den kontroversielle boka «Sataniske vers».

Det utløste en islamistisk fatwa mot forfatteren, oversetterne og forleggerne.

– Er det bare nå, når Muhammed-karikaturene er i nyhetsbildet, at flertallet har denne meningen?

– Jeg er overbevist om at enhver krise kan snus til noe klokt og positivt. Jeg vil tro at de erfaringene vi har gjort oss vil skjerpe bevisstheten om hva som er nødvendig om å verne om ytringsfriheten. Ytringsfriheten som er en kjerneverdi for vår livskvalitet, sier Nygaard.

– Helt naturlig reaksjon

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er ikke overrasket over at 65 prosent av befolkningen er for at mediene skal vise bilder av Muhammed.

Hun mener resultatet må forståes i lys av skytemassakren.

– Jeg mener det er helt naturlig og ikke så overraskende svar i dag, for i dag er disse tegningene en del av et nyhetsbilde. Det er viktig for folk å se hva denne striden egentlig handler om, og gjøre seg opp en mening om det, sier Løken Stavrum.

– Det som til sammenligning ble komplisert under Muhammed-karikaturstriden var jo nettopp det å publisere disse karikaturene litt utenfor nyhetsbildet. Mange redaktører ønsket ikke å gjøre det fordi de var redde for at det skulle bli oppfattet som bare et uttrykk for en provokasjon. Men det er nyhetsbildet nå, sier Stavrum.

Kvinner mer kritiske til publisering

NorFakta spurte på vegne av NRK 501 nordmenn om de synes mediene skal publisere karikaturer slik det franske ukemagasinet Charlie Hebdo har gjort.

65 prosent er for. 15 prosent er imot. 19 prosent svarer «vet ikke».

Flere menn enn kvinner er for publisering av Muhammed-karikaturer, viser undersøkelsen.

Hele 71 prosent av mennene er for, mens 59 prosent av kvinnene er for. 22 prosent av kvinnene svarer «vet ikke» mot 17 prosent av mennene.

NRK stilte også spørsmålet til tre på gata i Oslo. Er du for eller mot at aviser trykker tegninger av Muhammed?

Saif Khan og Japhet Tekeste

– Jeg personlig er imot. I hvert fall når avisene selv vet at det er 25 prosent av verdensbefolkningen som ikke liker det. Og da synes jeg at det ikke bør være sånn. Jeg mener at de gjør det for å provosere, så jeg er imot, sier Saif Khan (til venstre). Kameraten Japhet Tekeste er enig. – Jeg egentlig er imot, fordi ingen muslimer vet nøyaktig hvordan profeten Muhammed ser ut. Og når mennesker skal tegne ham, blir det egentlig feil. Det vil gjøre mange mennesker sure, sier Tekeste. Begge to tror derimot at flertallet i Norge er for å vise tegninger av Muhammed i aviser og magasiner.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK
Solvår Hafslund

– Jeg synes vil skal få lov til å si og uttrykke hva vi mener, og ikke la oss styre av andre, sier Solvår Hafslund.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Terje Tønnesen

– Jo, jeg mener at man bør kunne det, men ikke at det skal bli en kampanje, eller noe. At man i alle medier skal gjøre det for å provosere, det tror jeg ikke. – Men du synes det er greit at for eksempel VG tykker slike bilder? – Ja, det må gå an, det synes jeg absolutt. Man må få kunne skrive det man vil, sier Terje Tønnesen.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

AKTUELT NÅ