NRK Meny
Normal

Flere ønsker å frysetørkes når de dør

I Norge er kremasjon og kistebegravelse alternativene når man er død. Men mer miljøvennlige metoder finnes, og nå vil 110 nordmenn frysetørkes i Sverige.

Kistebegravelse i den norske kirke

Kistebegravelse eller kremasjon er det man kan velge mellom i dag. Nå ønskes andre måter å begraves på.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det opplyser Vårt Land, som beskriver metoden nordmennene ønsker å benytte. Den avdøde fryses ned til 18 minusgrader, frysetørkes i flytende nitrogen til en temperatur på minus 196 grader og vibreres med lyd til miljøvennlig, tørt pulver.

Metoden er ikke tillatt i Norge i dag, der alternativene etter livet begrenser seg til å bli kremert til aske eller lagt i kiste og begravd.

NRK skrev i januar om Nina som vil frysetørkes når hun dør.

– Det er helt naturlig å gå tilbake til jorda. Og når en først har funnet en løsning som gjør at det kan skje fort og uten utslipp til miljøet, da skjønner jeg ikke annet enn at det er en vinn-vinn-vinn-situasjon for alle, sa hun da.

Ønsker miljøvennlig begravelse

Asken etter kremasjon kan spres på fjell eller over hav, men ingen av delene er spesielt miljøvennlige slik de foregår i dag. Avisen skriver at norsk politikk på området ser ut til å stå på stedet hvil.

– Jeg synes det er rart at man for eksempel ikke har større valg i kiste. En trend man ser om man leser gravferdsblogger, er at stadig flere ønsker å ta i bruk miljøvennlige materialer som flettverk eller resirkulert papp, sier samfunnsviter og skribent i Humanist, Oda Rygh.

Hun har uttalt at kirken er en bremsekloss for alternative typer begravelse fordi den har monopol på gravferd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger