Hopp til innhold

Flere hundre piloter i SAS mister jobben

SAS og selskapets piloter ble ikke enige om en løsning for kutt i forbindelse med koronakrisen. Dermed mister pilotene med kortest fartstid i selskapet jobben.

Scandinavian Airlines (SAS) planes are pictured at the Arlanda airport, north of Stockholm in Sweden

Flyselskapet SAS har vært gjennom et tungt halvår etter at koronaen rammet Norge.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Flyselskapet SAS er hardt rammet av korona-krisen. I juni fikk rundt 560 SAS-piloter varsel om oppsigelse. 200 av disse bor i Norge.

SAS inviterte fire pilotforeninger i tre land til diskusjoner i slutten august for å finne fram til en løsning, ifølge Dagens Næringsliv.

Forslaget

SAS la fram følgende forslag: Om pilotene sa ja til varige kutt og gikk med på å jobbe deltid i en periode under koronakrisen, ville selskapet kunne halvere tallet på oppsigelser. Det ville betydd at mellom 250 og 300 av pilotene kunne beholde jobben.

Det ble det ikke noe av, ifølge SAS. Dermed mister pilotene med kortest fartstid i selskapet jobben. Det er usikkert når pilotene avslo forslaget fra selskapet. Den interne fristen var 8. september.

– Det er ikke noen ytterligere dialog mellom partene etter at pilotforeningene valgte å ikke akseptere SAS’ siste forslag til løsning.

Det skriver informasjonssjef John Eckhoff i selskapet i en e-post til Dagens Næringsliv.

Jobbet 50 prosent

Leder i SAS Pilotforening Parat, Jan Levi Skogvang, sier til NRK at de har jobbet for å beholde flest mulig av de overtallige pilotene i SAS.

– Det har vært jobbet med løsninger for å ta vare på flest mulig. I stedet for at alle ble permittert, har de fleste pilotene jobbet 50 prosent for å holde flest mulig i arbeid, sier Skogvang.

Leder i Parat Luftfart, Jan Levi Skogvang

Leder i SAS Pilotforening Parat, Jan Levi Skogvang, sier de har prøvd å holde flest mulig av pilotene i arbeid under krisen.

Foto: NTB

Pilotene har også vært villige til å gå ned i lønn for en periode framover. Det er det langsiktige perspektivet og en langvarig avtale med besparelser det skal være uenighet om.

Skogvang ønsker ikke å kommentere innholdet i kravene de har kommet med overfor SAS.

– Vi har takket nei til deres tilbud, og de har takket nei til vårt.

Vil ikke kommentere

Informasjonssjef John Eckhoff har ingen ytterligere kommentarer av hensyn til samarbeidet med foreningene.

– SAS' fokus nå er å levere på forretnings- og rekapitaliseringsplanene, og de forpliktelsene vi har overfor styret og långivere i samarbeid med relevante parter.

Les også:

SAS har tapt milliarder i pandemien

SAS sier opp inntil 5000

AKTUELT NÅ