Hopp til innhold

Flåthen utfordrer Unio på likelønn

Den som vil ha mer likelønn til kvinner, har egentlig bare ett valg - og det er å gi mindre til mennene, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO-leder Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen forventer samarbeidsvilje fra de andre organisasjonene.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I februar må LO-sekretariatet vedta en likelønnsprofil som utløser ekstra penger fra regjeringen til likelønn i offentlig sektor. Ellers blir det ikke noe likelønnsløft.

Les også: Frykter LO feiger ut om likelønn

– Vi må nå prioritere hva vi skal løse, og nå er det likelønn som står på dagsorden, og da må vi vise det i praktisk politikk og vise at vi prioriterer det i lønnsoppgjøret, sier Flåthen til NRK.

– Det er så enkelt at skal noen få mer må andre få mindre. Sånn blir det, og sånn har det vært før også, sier han.

– Trenger et felles krav

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot frykter ikke at det ikke blir enighet om fordelingen.

Foto: Hans H. Bjørstad

Regjeringen har sagt at den er villig til å legge friske penger på bordet til offentlig sektor for å utjevne lønnsforskjeller. Men skal det bli mer enn prat, må LO gå inn for en likelønnspott på representantskapsmøtet 23. februar, mener lederen for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot.

For en ting er hva forbund som Unio og YS mener. Likevel, det er mye viktigere hva LOs ledelse mener om likelønn, sier Byrkjeflot.

– Jeg frykter ikke at det ikke blir enighet om fordeling slik at også de lavtlønte, store kvinnegruppene får. Det er ikke der problemet ligger, problemet blir om det i det hele tatt blir stilt et klart og konsist krav, og det ligger nå på LO, sier Byrkjeflot.

Han er redd LO-sekratariatet bare vedtar runde likelønnsformuleringer, som uthuler ansvaret for å oppnå mer reell likelønn i lønnsoppgjøret.

– Soria Moria-erklæringen er klar. Kommer det et felles krav, blir det lagt store beløp på bordet, sier han.

Les også: Frykter LO feiger ut om likelønn

Utfordrer Unio

Men til tross for at bare tre forbund har helt klare likelønnsvedtak så langt, vi er klare for likelønn, sier LO-leder Roar Flåthen.

– Jeg mener at vi må ta likelønnsproblematikken alvorlig, vi må bringe den enda sterkere inn tariffpolitikken. Hvis ikke, blir vi ikke troverdige. Vi vil gjøre det, og vi jobber selvsagt med det gjelder å forberede årets oppgjør, men da må vi også forvente at de andre organisasjonene også er villige til å prioritere dette, sier Flåthen.

Han vil heller utfordre en annen hovedorganisasjon, Unio, med sine lærere, politifolk og sykepleiere.

Hittil har Unio snakket mest om hvem som skal få mer, men noen må faktisk betale for høyere kvinnelønn, påpeker LO-sjefen.

– Det handler til syvende og sist om at vi som organisasjoner både setter det på dagsorden, er opptatt av dette og er villige til å prioritere at noen får mer enn andre ut fra bestemte kriterier. De organisasjonene som ikke er villige til det, kan ikke bli troverdige på likelønn, sier Flåthen.

AKTUELT NÅ