NRK Meny
Normal

First House viste til relasjon med Lippestad for å vinne kontrakt

First House brukte 22. juli-advokat Geir Lippestad og hans nettverk etter rettssaken for å selge seg inn til Telemark Fylkeskommune. Advokatfirmaet Lippestad var invitert inn som samarbeidspartner, men ble aldri brukt.

Geir Lippestad og Høiby

I flere dokumenter til fylkeskommunen fremhever First House relasjonen til Lippestad og hans nettverk etter 22. juli-rettssaken. De beskriver Lippestad som en ressurs i jobben med å skaffe flere arbeidsplasser. Advokatfirmaet Lippestad sier de ikke har fått noen oppdrag i forbindelse med Invest in Telemark.

I flere dokumenter NRK har fått innsyn i trekker First House frem samarbeidet med Advokatfirmaet Lippestad og 22. juliadvokat Geir Lippestad, for å vinne en kontrakt med Telemark Fylkeskommune til 6 millioner kroner i 2013.

«Lippestad har et internasjonalt nettverk.(..).som følge av 22. julirettsakens etterspill og interesse internasjonalt som vi tror kan utnyttes til Telemarks beste»

First House /

I møter med Fylkeskommunen der First House solgte seg inn presenterte PR-byrået det de beskriver som sitt konsortium, og fire partnere blir trukket frem, alle beskrevet som viktige ressurser for å nå målet om å skaffe 300- 500 arbeidsplasser. Se presentasjonen som bidro til at fylkeskommunen ga First House en rammeavtale på 6 millioner kroner.

First House fikk kontrakten med rådgiver Bjørn Richard Johansen som prosjektleder, i det som fikk navnet Invest in Telemark.

First House presentasjon

First House viser frem det de kaller et sterkt konsortium til Fylkeskommunen mars 2013.

– Johansen og Lippestad har kjent hverandre i mange år

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skriver First House:

«Foruten å bidra godt med sin kompetanse i Advokat Lippestad teamet vil vi vektlegge en faktor til: Geir Lippestad har et internasjonalt nettverk og en reiseaktivitet (som følge av 22. juli rettsakens etterspill og interesse internasjonalt) som vi tror vil kun utnyttes til Telemarks beste.»

«Bjørn Richard Johansen og Lippestad har kjent hverandre i mange år.»

First House /

I går ønsket ikke Lippestad å la seg intervjue av NRK, men Advokatfirmaet skriver i en e-post:

«Lippestad og Johansen er ikke mangeårige venner, men har møttes profesjonelt ved noen få anledninger. Vi antar at vi ble invitert inn som underleverandør i First House og BCGs tilbud til prosjekt Invest i Telemark på bakgrunn av vår kompetanse og vårt felles engasjement for regionen.(...) Vi ble imidlertid aldri brukt», skriver Vibeke Hein Bæra i Advokatfirmaet Lippestad.

NRK har ved gjentatte henvendelser forsøkt å få Per Høiby i tale om denne saken. Han har ikke ønsket å la seg intervjue.

Fremdeles beredt

– Jeg synes det er leit at det ikke har kommet konkrete case som vi har kunnet bidra på, sier daglig leder i Skagerak Consulting, Erik Asmunndtveit, en av de lokale aktørene fra Grenland som håpet på oppdrag for Invest in Telemark.

– Vi liker den type oppdrag som Invest in Telemark driver med, å utvikle næringsliv i Telemark, men sånn er det blitt.

– Dere skulle likt å få noe av pengene som har gått til prosjektet også?

– Sånn er det alltid. Men vi har ikke gjort noe, så da fortjener vi ikke penger, sånn er det, avslutter Asmunndtveit.

Ragnvald Bertheussen

Konsulent Bertheussen fortsatt klar for oppdrag. Det er fortsatt noen måneder igjen av prosjektet

– Det har ikke dukket opp noen prosjekter der det var naturlig at jeg medvirket, sier konsulent Ragnvald Bertheussen, som med sin sterke lokalkunnskap skulle bidra til arbeidet med å skaffe nye arbeidsplasser iTelemark.

– Jeg er fremdeles beredt hvis det skulle dukke opp et prosjekt, sier Bertheussen.

First House innsalg

I flere av dokumentene NRK har fått innsyn fremhever First House tett samarbeid og relasjoner med aktører som i ettertid ikke har vært en del av prosjektet.

Etter at kontrakten var undertegnet våren 2013, omtalte Telemark Fylkeskommune nyheten på sin nettside:

– Vi er veldig stolte over å ha vunnet et slikt prestisjefylt oppdrag, og vi ser frem til å jobbe med så anerkjente aktører, uttalte administrerende direktør i First House, Per Høiby til telemark.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger