Hopp til innhold

Ingen nye hus fra First House

OSLO/SKIEN (NRK) Kommunikasjonsbyrået First House lovet 300 nye arbeidsplasser til Telemark. Foreløpig er det ikke blitt skapt en eneste en.

Fakturaer fra First House

FAKTURAER: First House har sendt fakturaer for over fem millioner kroner som blir fordelt på fylkeskommunen og Innovasjon Norge.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Arbeidet til First House har hittil kosta skattebetalerne over fem millioner kroner.

Vi har ikke gitt opp, sier rådgiver i First House, Skiens-mannen Bjørn Richard Johansen.

Langsiktig prosjekt

Rådgiver Bjørn Richard Johansen i First House

Rådgiver Bjørn Richard Johansen håper at han snart kan fortelle om nye arbeidsplasser i Telemark.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Det var i juni 2013 at fylkeskommunen og First House underskrev kontrakten som skulle skaffe Telemark hardt tiltrengte arbeidsplasser. First House påtok seg å lede et prosjekt med mål om å skaffe 300 nye arbeidsplasser fordelt på mellom en og fem større bedriftsetableringer. Arbeidet skal sluttføres i juni 2016.

Arbeidet har gått trått, men Bjørn Richard Johansen minner om at dette er et langsiktig prosjekt som handler om å introdusere Telemark som et attraktiv område for næringsvirksomhet.

Vi skal stå på for å nå vår felles målsetting, sier Johansen.

Han forteller at det avgis fortløpende rapportering i prosjektet og trekker fram ett eksempel.

Hadde vi fått det statlige vegselskapet til Telemark, hvor vi stod på for fullt, hadde vi hatt en stor suksess å vise til.

– En kjempevanskelig oppgave

Men er det ikke flaut å innrømme at dere ikke har skaffet en eneste arbeidsplass, men skrevet fakturaer på over fem millioner kroner?

–Våre samlede kostnader er på tre millioner kroner, de resterende to millioner er utgifter fra blant andre konsulentselskapet Boston Consulting Group som vi har kjøpt tjenester fra, sier Bjørn Richard Johansen.

Han forteller også at det ikke blir aktuelt å refundere penger til fylkeskommunen fordi First House hele tida har rapportert om hvor langt de har kommet.

Flere «store fisker» glapp

Fakturaene fra First House som NRK har gått gjennom viser forberedelser til arbeidsmøter, seminarer, work shops og en og annen forretningsmiddag med bokstavelig talt et magert utbytte.

Rådgiveren i First House understreker at han i løpet av disse to åra har hatt flere "store fisker" på kroken, men at de glapp i siste øyeblikk.

– Ikke feil med en slik kontrakt

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen sier til NRK at han gjerne skulle sett at First House hadde kommet lenger med konkrete etableringer, men at det slett ikke var feil å inngå en slik kontrakt.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen har tro på at First House vil finne fram til nye arbeidsplasser.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Det er lett å kritisere, sier Terje Riis-Johansen.

Fylkesordføreren håper at First House klarer å etablere nye arbeidsplasser innen juni neste år, og understreker at han ikke er misfornøyd med den jobben selskapet har gjort. Riis-Johansen ønsker å presisere at fylkeskommunen ikke har betalt fem millioner kroner for disse tjenestene. Utgiftene blir fordelt på penger fra fylkeskommunen og Innovasjon Norge.

Les også:

First House laget "svarteliste"

Slik ville First House «teppebombe» publikum

First House deltok på hemmelig Kina-møte

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Oliver Ravn Rønning

Oliver (22) drept med balltre – ektefelle hevder det var selvforsvar

Vestfold krematorium, transport av døde i lastebil.

Begravelsesbyråene krever å kjøre lik-kistene selv: – Familien reagerte sterkt