Hopp til innhold

First House og fylkeskommunen med regning til skattebetalerne: Konjakk, chablis og softis med strø

SKIEN (NRK): First House, politikere, næringslivsfolk og kommunetopper spiser og drikker på skattebetalernes regning. Fylkeskommunen i Telemark tar regningen.

First House regninger

Særlig i fjor fakturerte First House store summer utenom kontrakten på seks millioner kroner. De fakturer også et administrasjonsgebyr på 4.608 kroner per måned.

First House har fått refundert alt fra middager på Grand og The Thief til softis med strø og Red Bull på Telemark fylkeskommunes regning.

– Det går nedover. Fremover må vi kutte i utgifter, sa fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen, under et budsjettmøte mandag. Men uansett må fylkeskommunen betale First House 115.200 per måned.

Det var i juni 2013 at Telemark fylkeskommune i et samarbeid med Innovasjon Norge underskrev en kontrakt med First House som skulle skaffe Telemark nye arbeidsplasser fordelt på mellom en og fem større bedriftsetableringer. Foreløpig er det ikke blitt skapt en eneste en.

Men nå kan NRK avsløre at i tillegg til kontrakten på seks millioner kroner viser det seg at First House har fått refundert utgifter knyttet til reisevirksomhet, middager og drikke i arbeidet med prosjektet.

NRK har gått gjennom regningene First House har fått refundert av fylkeskommunen. De viser utgifter til middager på blant annet fasjonable The Thief, Theatercaféen, Grand og Lofoten fiskerestaurant i Oslo.

First House faktura

Soft-is med strø og Redbull innkjøpt på bensinstasjon, er eksempler på hva First House fakturerer Telemark fylkeskommune.

Foto: Line Tomter

Festaften med konjakk og Chablis

En av regningene First House har levert til fylkeskommune er fra en helaften på Lofoten fiskerestaurant. Regningen viser at de ni deltakerne drakk og spiste for til sammen 13142 kr. Denne kvelden var både Bård Hoksrud, Kåre Fostervold og Bjørn Richard Johansen fra First House til stede. Det ble konsumert 18 enheter alkohol i tillegg til tre flasker Riesling. Regningen fra Lofoten fiskerestaurant.

Bård Hoksrud (Frp)

– Jeg var med på Lofoten, men drakk bare Cola, sier Bård Hoksrud (Frp). Han vil ikke mene noe om pengebruken til Invest in Telemark.

Foto: Hans Erik Weiby

– Jeg drakk Cola, sier Bård Hoksrud (Frp), som på det tidspunkt var statssekretær i Samferdselsdepartementet.

– Hva synes du om resultatet av Invest in Telemark?

– Så langt har resultatene uteblitt, sier Hoksrud.

Og regningen føyer seg inn i en lang rekke utgiftsrefusjoner First House har kommet med til Telemark fylkeskommune.

NRK vet at flere i fylkeskommunen HAR reagert på pengebruken. Høy sigarføring, null kontroll på pengebruken er beskrivelser som blir brukt. Ingen tør uttale seg offentlig. Det har vært styrt fra toppen.

Softis med strø

Blant regningene Bjørn Richard Johansen i First House har fått refundert av fylkeskommunen er softis med strø på en Shell-stasjon. I Kongsberg ble det en Snickers, Polly-bar og ostepølse.

Evy-Anni Evensen

Også fylkesrådmann Evy-Anni Evensen har vært med på flere av arrangementene og middagene til Invest in Telemark. I går varslet hun om kutt i budsjettene. Evensen har godkjent First House-fakturaer som kom på toppen av rammeavtalen. I går la hun frem forslag til fylkesbudsjett for Telemark.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Hvorfor skal First House få dekket utgifter til softis, sjokolade, pølser og hamburgere?

– Når ting skjer utenfor Oslo leverer First House regning på mat og drikke, sier Evy-Anni Evensen, fylkesrådmann i Telemark.

– Men det har vært middager i Oslo også?

– Middager er spesielt. Det er bestilt og avtalt med oss utenom kontrakten for nettverksbygging, sier Evensen.

I tillegg til rammeavtalen, middagene og Statoil-utgiftene fakturerer First House en månedlig administrasjonsavgift på 4.609 kroner. Over tre år utgjør administrasjonsgebyret 165.888 kroner.

Kontrollutvalget i fylkeskommunen har bedt om en orientering om de formelle avtalene rundt Invest in Telemark.

Det lyktes ikke NRK å få en kommentar fra First House.

Men til NTB tirsdag formiddag sier First House-sjef Per Høiby at PR-byrået har beklaget den negative oppmerksomheten saken har fått overfor fylkeskommunen.

– Vi ser at det var uheldig og umusikalsk å fakturere småutgifter som for eksempel mat på vei til møter i et så omfattende prosjekt. Dette burde vi ha fanget opp selv, sier Høiby.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Eremittbille på besøk hos Monica Alice Sørfjord i Tønsberg.

Fikk besøk av den sjeldne eremittbillen: – Et mysterium