Hopp til innhold

Fersk NRK-måling: Støres rødrøde flertall velter Erna Solberg

Høyre-lederen er superpopulær, men ville mistet makten til Jonas Gahr Støre om NRKs september-måling var valg. Ap-lederen måtte regjert på Rødts nåde.

Arendalsuka 2018

KJEMPESTEMNING: Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har hatt et noe strabasiøst år. Under Arendalsuka i august var de to opptatt av at stemningen nå skulle fremstå som god.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet går frem 2,4 prosentpoeng til 26,2 % på stortingsmålingen Norstat har laget for NRK.

Fremgangen er innenfor feilmarginen, men Ap har uansett karret seg noe oppover etter en kritisk vinter og vår preget av #metoo, Trond Giskes sorti og svært opprivende interne konflikter. Samtidig er 26,2 prosent fortsatt dårligere enn det historisk dårlige valgresultatet for ett år siden.

Og skulle Jonas Gahr Støre overtatt regjeringsmakten med et valgresultat som det denne målingen viser, måtte han sikret seg støtte fra en mangfoldig forsamling.

Rødt er nemlig over den viktige sperregrensen for tredje NRK-måling på rad. Med 4,4 prosent og åtte stortingsrepresentanter ville Rødt kommet inn med en betydelig gruppe.

Partiet som er bygd på restene av de gamle kommunistpartiene RV og AKP, og som går inn for å skape «en ny verden» gjennom «demokratisk revolusjon» og «avskaffing av kapitalismen», ville dermed vært i posisjon til å stille krav til en eventuell Støre-regjering.

Moxy

KAN BLI MEKTIG: Rødt-leder Bjørnar Moxnes gjør gode målinger om dagen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har tatt Stortinget med storm siden han gikk inn dørene for snart ett år siden. I vår stilte han blant annet mistillitsforslaget som indirekte felte Sylvi Listhaug (Frp) som justisminister.

Samlet får venstresiden, bestående av Ap, Senterpartiet, SV, Rødt og MDG en oppslutning på 50,8 prosent. De sikrer seg med det 88 av Stortingets 169 mandater.

NRKs partibarometer for september

Norstat for NRK. Tatt opp 28. august - 2. september. 721 intervjuer. Feilmargin fra 1,1 - 3,2. Sammenliknet med NRKs partibarometer for august.