Hopp til innhold

Fem spørsmål og svar om Frps brudd med regjeringen

Fremskrittspartiet går ut av regjeringen. Betyr det også slutten for Erna Solberg som statsminister? Her er fem spørsmål og svar om den dramatiske situasjonen for Solberg-regjeringen.

Siv Jensen er omringet av journalister på vei inn til Frps landsstyremøte

SKJEBNEMØTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen ankom Frps partikontor i formiddag. Etter det møtet er det klart at hun nå tar Frp ut av regjeringen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

I dag ble det klart at Frp går ut av regjeringen.

La oss forsøke å rydde litt i den dramatiske og historiske situasjonen.

1) Hvorfor var det så mange i Frp som ville ta partiet ut av regjeringen nå?

Bråket i Frp tok fyr for alvor da det ble kjent at regjeringen hadde bestemt å hente hjem en terrorsiktet, norsk IS-kvinne og hennes to barn på tre og fem år – en beslutning som gjorde at Frp tok dissens i regjeringen.

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide har begrunnet hjemhentingen med at kvinnens fem år gamle sønn er syk.

– Jeg ville ikke risikere at en syk, norsk femåring døde i Syria, sa Solberg.

Frp kom med ramsalt kritikk av egen regjering og mente at partiet ikke fikk nok gjennomslag i regjeringen, og at det over tid hadde vært for mange grå kompromisser.

– Begeret vårt er fullt, slo Frp-leder Siv Jensen fast.

Raseriet i Frp økte ytterligere i styrke da Erna Solberg i intervjuer torsdag, dagen før den IS-siktede kvinnen landet på norsk jord, sa at det var et moralsk riktig valg å hente den syke gutten til Norge sammen med søsteren og moren hans.

2) Hvor fort kan Frp gå ut av regjeringen?

Det er lite trolig at Frps statsråder vil fortsette i sine poster, og da i praksis sitte på oppsigelse, i flere dager, men de fortsetter frem til de har fått avskjed i nåde av Kongen i statsråd.

Det er foreløpig ikke klart hvilken dag det blir.

3) Er Erna Solberg ferdig som statsminister når Frp går ut av regjeringen?

Det korte svaret er nei.

Siv Jensen sier det er naturlig å peke på Erna Solberg som statsminister selv om Frp ikke sitter i regjering.

Dermed fortsetter Erna Solberg som statsminister i en mindretallsregjering bestående av Høyre, Venstre og KrF, noe Solberg selv også bekrefter på sin pressekonferanse.

Dette er første gang i norsk politisk historie at et parti har forlatt en regjering som fortsetter.

4) Må Høyre, KrF og Venstre forhandle regjeringsplattformen på nytt når Frp går ut av regjeringen?

Nei. Når Frp forlater regjeringen, velger de tre gjenværende partiene om de vil fortsette å styre videre på Granavolden-plattformen, som ble fremforhandlet for ganske nøyaktig ett år siden, eller om de vil meisle ut en ny plattform.

Erna Solberg sier på sin pressekonferanse i dag at hun fortsetter som statsminister, og at regjeringen også fremover vil styre på Granavolden-plattformen.

Siv Jensen sier Frp ikke lenger vil være bundet av Granavolden-plattformen, og at det nå er partiprogrammet som vil være styrende for partiets arbeid.

5) Kan en mindretallsregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre samarbeide med alle partiene i Stortinget, eller må de alltid gå til Frp først for å forsøke å få flertall?

Så lenge det ikke foreligger en formell samarbeidsavtale med Frp i Stortinget, står en mindretallsregjering med Høyre, KrF og Venstre fritt til å samarbeide med det partiet de vil i Stortinget for å få flertall for sine saker.

Det kan likevel være naturlig å se for seg at en slik regjering i mange saker vil diskutere med Frp først.

Erna Solberg sier etter Frp-exiten at hun håper Frp vil fortsette et nært og konstruktivt samarbeid med regjeringen fra Stortinget.

AKTUELT NÅ