Hopp til innhold

Jensen: – Begeret er fullt

Frp-leder Siv Jensen forteller at begeret er fullt etter hjemkomsten til den IS-siktede kvinnen og barna hennes. Nå skal Frp stille krav til statministeren.

KRAV: Tirsdag ettermiddag tok Frp dissens i regjering da det ble kjent at en 29 år gammel IS-siktet kvinne og hennes to barn er på vei til Norge. Onsdag forteller Siv Jensen at de vil stille noen klare krav til statsminister Erna Solberg.

Det raser i Frp etter at det tirsdag ettermiddag ble kjent at Norge henter hjem en terrorsiktet 29 år gammel kvinne og hennes fem år gamle sønn og tre år gamle datter, fra Al Hol-leiren i Syria.

– Politikken er blitt grå og kjedelig

– Vi har hatt en veldig god og grundig diskusjon. Vi har hele veien vært skeptiske til dette, sier Siv Jensen etter krisemøtet med stortingsgruppen onsdag ettermiddag.

Frp-lederen forteller at det er enstemmig tilslutning i Frps stortingsgruppe om å håndterer saken videre.

– Dette kommer i lyset av at vi lenge har hatt fravær av gjennomslag for våre saker, og det er ikke derfor Frp er i regjering. Vi vil gjøre en forskjell. Vi mener Høyre i alt for stor grad har lent seg til KrF og Venstre, og bøyd av for mye. Det bidrar til at politikken i sum blir grå og kjedelig, sier Jensen.

Frp-lederen forteller at hun over lengre tid har uttrykt frustrasjon overfor samarbeidspartiene på hennes egne og partiets vegne.

– Ingen av partiene i regjering er til å kjenne igjen, sier Jensen.

Norsk IS-kvinne med to barn i leiren Al Hol

PÅ VEI TIL Norge: De to barna er født i IS-kontrollert område. Jenta er tre år, mens gutten er fem. Begge er norske statsborgere.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Sitter ikke i regjering for enhver pris

– Hvor lenge har du tvilt på regjeringen du sitter i?

– Å styre landet må være et synlig prosjekt, da kan ikke alt en regjering gjør ende i kompromisser som ingen av partiene er fornøyde med. Jeg opplever litt slitasje mellom oss. Dette er en veldig fin anledning til å komme videre, og til å ta noen beslutninger.

Jensen forteller at Frp innen kort tid skal utarbeide en liste med krav til statsminister Erna Solberg.

– Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt, for begeret vårt er nå fullt, sier Jensen.

Politisk kommentator Magnus Takvam etter at Frps krisemøte var slutt.

Politisk kommentator Magnus Takvam etter at Frps krisemøte var slutt.

Frp skal ha en strategisamling i slutten av januar, et tidspunkt Jensen mener er en naturlig frist for statsministeren å svare innen. Jensen bekrefter at konsekvensen kan bli å bryte ut av regjeringen.

– Vi sitter ikke i regjering for enhver pris. I IS-saken har de tre andre partiene beveget seg bort fra Frp.

– Du har visst om dette lenge, men du har ikke sikret deg politiske motytelser før. Betyr det at du egentlig har bestemt deg for at Frp skal sitte i denne regjeringen frem til valget i 2021, selv om du truer med å gå ut?

– Jeg har vært helt klokkeklar overfor de andre partiene i regjering at vi ikke kan slutte oss til dette, og at det kom til å vekke reaksjoner i Frps rekker. Jeg har også på inn- og utpust sagt i et års tid at dette prosjektet må bli tydeligere, hvis ikke har Frp bedre ting å drive med.

Gruppemøte i Fremskrittspartiet

KLAR FOR GRUPPEMØTE: Siv Jensen forteller at det er på tide å sette hardt mot hardt i regjeringen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil ut av regjering

Onsdag kunne NRK fortelle at flere fylkesledere i Frp mener det er på tide å forlate regjeringen, og flere krever at Siv Jensen innkaller til et ekstraordinært landsstyremøte.

– Det er på høy tid at vi går ut, før vi raserer det siste som er igjen av det som heter Frp. Det som skjer nå er rett og slett flaut. Det er vondt for oss ekte Frp-ere å oppleve, sier fylkesleder i Nordland Frp, Dagfinn Henrik Olsen.

Også flere fra Frps stortingsgruppe, som tilhører den mer liberale fløyen i Frp, er kritiske til gårsdagens nyhet.

– Jeg mener det er helt uakseptabelt at noen velger å skyve barna sine foran seg. Jeg reagerer på den vendingen regjeringen gjør nå, sier Bård Hoksrud til NRK.

PK om lisensfelling av ulv

UAKSEPTABEL: Bård Hoksrud er uenig i regjeringens avgjørelse.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Frps stortingsrepresentant Roy Steffensen skriver blant annet på Twitter.

«Regjeringen forhandlet med en terrorist. Terroristen vant.»

Laster Twitter-innhold

Etter det NRK får opplyst vil 29-åringen bli pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste straks hun er på norsk jord.

AKTUELT NÅ