Hopp til innhold

– Overraskende få vil overvåke norske nettpirater

Til tross for lovendring har kun syv norske bransjeaktører benyttet muligheten til å overvåke nettpirater. – Ovveraskende få, sier Datatilsynet, som mener de vet årsaken.

PC-skjerm

LOVENDRING: Fra 1. juli har aktører innen musikk – og underholdningsproduksjon hatt muligheten til å lagre IP-adresser for å avsløre ulovlig nedlasting. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Pressmaster / Colourbox

Etter press fra bransjeorganisasjonene ble åndsverkloven endret 1. juli i år. Endringen gjorde det mulig for rettighetshavere å selv overvåke ulovlig nedlasting og fildeling på internett.

Til tross for at ulovlig nedlasting av musikk, film og TV-spill ifølge bransjen selv har vært et stort problem, er det kun syv aktører som så langt har meldt at de vil benytte seg av muligheten til å blant annet registrere IP-adresser.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, hadde ventet seg større pågang.

– Vi hadde ventet at aktørene stod i startgropa når loven trådte i kraft, men det har vist seg at dette ikke var tilfelle, sier Thon til NRK.

Ukjente firmaer

Thon forklarer at mens man tidligere måtte ha en konsesjon for å overvåke nettpirater, holder det nå å melde fra til Datatilsynet, som skal sjekke at dette skjer på en forsvarlig måte.

– Tidligere måtte man ha en konsesjon for å gjøre det. Nå har det blitt en mye strengere lovregulering rundt nedlasting, slik at man kan registrere IP-adresser og se etter mønstre, for å finne ut om noen driver med ulovlig piratnedlasting, sier Thon.

Thon tror motivene blant dem som har varslet at de kommer til å overvåke nettpirater er ulike.

– Vi har fått syv stykker som har meldt seg så langt, blant dem er det også noen firmaer vi ikke kjenner til. Noen har vel gjort det mest for å teste ut systemet, og noen har vel gjort det «bare for å gjøre det», sier Thon.

Artikkelen fortsetter.

Bjørn Erik Thon

FÅ: Bjørn Erik Thon sier det så langt er få aktører som har benyttet seg av anledningen til å overvåke nettpirater.

Foto: Scanpix

– Kommer til å bli flere

Willy Johansen er generalsekretær i Norsk Videogramforening (NVF). Han forklarer den manglende pågangen med at flere av aktørene i bransjen er i ferd med å danne en egen rettighetsallianse i Norge.

Denne alliansen kommer etter hvert til å benytte seg av de nye mulighetene, bedyrer Johansen.

– Den vil da representere mange rettighetshavere i Norge, og det er grunnen til at det ikke har kommet inn flere søknader ennå, forklarer Johansen.

Ifølge Tekniske Ukeblad er Produsentforeningen, IFPI, Forleggerforeningen og NVF er blant bransjeorganisasjonene som står bak det norske "antipiratbyrået".

– Piratvirksomhet går ned

Til tross for dette bransjeinitiativet, tror ikke Thon i Datatilsynet overvåkningen kommer til å bre om seg i særlig grad.

– Mitt inntrykk er vel at piratnedlastingen går noe ned. Dette fordi det har blitt ganske mange bra, lovlige løsninger. Grunnen til å være «piratist» har blitt mindre, mener Thon.

Omfanget av piratkopiering av musikk, film og TV-serier har også falt kraftig i Norge, viser en undersøkelse som Ipsos MMI utførte tidligere i år.

Thon tror dette fører til at viljen til å bruke «masse penger på å bygge opp et stort, juridisk system for å kontrollere», kommer til å bli mindre.

– Et eksempel på dette ser vi nå, ved at mange av dem som har presset på og mast for å få et regelverk, ikke engang har meldt inn at de kommer til å begynne å kontrollere, sier Thon.

AKTUELT NÅ