NRK Meny
Normal

Hevder NSA bruker millioner på å knekke personvern-kryptering

Britisk og amerikansk etterretning bruker store summer på å knekke kryptering brukt av privatpersoner og bedrifter, ifølge The Guardian.

NSA hovedkvarter

Et udatert bilde viser NSAs hovedkvarter i Fort Meade, Maryland. Ifølge The Guardian skal NSA ha brukt enorme summer på å knekke kryptering brukt av til å blant annet sikre nettbank-opplysninger.

Foto: HO / AFP

Den anerkjente britiske avisa The Guardian har vært først ute med de fleste av sakene som handler om internasjonal overvåkning den siste tiden.

Torsdag kom avisa, i samarbeid med The New York Times, med det som skal være nye avsløringer om amerikanske NSA (National Security Agency) og britiske GCHQ (Government Communications Headquarters).

Ifølge The Guardian har NSA utviklet et arsenal av metoder for å knekke kryptering som brukes av bedrifter og privatpersoner. Dette er varianter av sikkerhetskoder som blant annet brukes for å sikre medisinske opplysninger, kommunikasjon og bruk av nettbank, skriver avisa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Edward Snowden

Edward Snowden har blitt innvilget midlertidig asyl i Russland. En forutsetning skal være at han ikke lenger lekker dokumenter som kan skade USA, ifølge Putin.

Foto: The Guardian / Reuters

Snowden-dokumenter

Bakgrunnen for avsløringene er nok en gang lekkede dokumenter fra den tidligere NSA-ansatte IT-teknikeren Edward Snowden. Dokumenter Snowden lekket til The Guardian tidligere i år førte blant annet til avsløringene om det amerikanske datainnsamlingsprogrammet PRISM.

Ifølge The Guardian og The New York Times sier sikkerhetseksperter at de siste opplysningene i saken «undergraver selve fundamentet for internett».

– Kryptering er selve kjernen for tillit på internett. Når man bevisst undergraver internettsikkerhet i et korttenkt forsøk å «sniklytte», undergraver NSA også hele fundamentet for internett, sier Bruce Schreiner, stipendiat ved Harvards Berkman Center for Internett and Society.

Snowden selv har fått innvilget midlertidig politisk asyl i Russland. En av forutsetningene satt av Russlands president Vladimir Putin, er at Snowden ikke lenger offentliggjør dokumenter som skader amerikanske interesser.

Det er imidlertid ikke kjent om de siste avsløringene stammer fra nylig lekkede dokumenter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Keith Alexander

NSA-sjef Keith Alexander svarer på spørsmål, etter å ha holdt en tale på en hacker-konferanse i Las Vegas i juli.

Foto: STEVE MARCUS / Reuters

Samarbeid med utviklere

The Guardian og The New York Times hevder videre at NSA har utviklet et arsenal av metoder for å bryte sikkerhetskryptering. Dette skal være kryptering som brukes av millioner av internettbrukere verden over.

Ifølge avisene bruker NSA blant annet såkalte «supercomputere», som ved hjelp av «rå kraft» bryter sikkerhetssperrer. Det mest oppsiktsvekkende er likevel, ifølge avisene, at NSA samarbeider i skjul med teknologiselskaper som utvikler sikkerhetsprogrammer.

På denne måten skal NSA ha lagt inn skjulte svakheter, eller «bakdører», i kommersiell programvare som brukes til kryptering. Dette skal være resultatet av et 10 år langt program, som ifølge The Guardian hadde et gjennombrudd i 2010.

250 millioner dollar årlig

Etterretningsorganisasjonene skal i 2010 ha klart å knekke koder som gir tilgang til store mengder data, til tross for at internettleverandører har forsikret forbrukere om at disse ikke vil være tilgjengelige for de respektive lands myndigheter.

Ifølge avisene bruker NSA om lag 250 millioner dollar på dette programmet – årlig. GCHQ skal også ha satt sammen et team som jobber med å bryte seg gjennom krypteringen til «de fire store» tjenesteleverandørene, Hotmail, Google, Yahoo og Facebook.

The Guardian skriver at representanter for NSA og GCHQ har bedt om at opplysningene ikke offentliggjøres. Dette fordi man frykter at utenlandske stormakter vil bytte til nye krypteringsmetoder.

Avisa skriver videre at de har valgt å fjerne noen spesifikke opplysninger, men velger å publisere, fordi opplysningene er av offentlig interesse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt