Hopp til innhold

Equinor-sjefen: – Veldig alvorlig situasjon

Equinor-sjef Eldar Sætre sier at det er risiko for at oljeprisen kan falle videre. – Den oppskriften vi ser nå er en dårlig oppskrift for et lavkarbonsamfunn, sier Sætre.

Eldar Sætre

Equinor-sjef Eldar Sætre

Foto: Arne Flatin / NRK

Equinor-sjef Eldar Sætre var torsdag gjest i Politisk kvarter på NRK1 TV og NRK P2 radio.

Han har som alle andre sett at etterspørselen etter olje har stupt den siste tiden. Fly er satt på bakken, folk kjører mindre bil og mange sitter hjemme i mer eller mindre selvpålagt karantene.

Samtidig flommer markedet over av olje, fordi Saudi-Arabia og Russland ikke har blitt enige om å kutte produksjonen sammen med andre oljeproduserende land. I stedet har de økt sin produksjon. Oljelagre fylles raskt, fordi det hver dag produseres mange millioner flere fat olje enn det som forbrukes.

Til sammen har dette ført til kollaps i prisen på nordsjøolje, som har halvert seg på litt over en måned, og i skrivende stund er 28 dollar pr. fat.

– Det er en veldig alvorlig situasjon. Vi må håndtere korona-situasjonen, vi ser en kraftig resesjon i verden, og det er en helt eksepsjonell situasjon i oljemarkedet som har kommet utrolig brått på, sier han.

Han sier at usikkerheten er stor og at gassprisene samtidig er lave.

Mener oljeprisen kan falle videre

Amerikanske Goldman Sachs spådde tidligere denne uka at etterrpørselen etter olje kan falle med en fjerdedel, tilsvarende 26 millioner fat olje hver dag. Til sammenligning kan de største supertankerne (VLCC) lagre 2 millioner fat olje.

– Oljeprisen kan helt klart komme til å falle lavere enn 23 dollar. Det er stor ubalanse i markedet, og i den situasjonen så har tilbudet av olje økt. Det kan føre til problemer med å avsette olje og lavere priser enn vi har i dag, sier han.

– Analytikere strides. Noen hevder at koronaviruset kommer til å kvele oljeindustrien og sette fart på det grønne skiftet. Andre sier at den omstillingen vil la vente på seg. For nå er oljeprisen så lav, at det blir billig å forurense og enda dyrere med alternativ energi. Hva tror du om det?

– Man skal være forsiktig med å være skråsikker, det er en ekstraordinær situasjon. Jeg tror det er vanskelig å finne noe positivt i det vi er gjennom nå. Den oppskriften vi ser nå er en dårlig oppskrift for et lavkarbonsamfunn, sier Sætre.

Han sier samtidig at krisen vi nå opplever vil føre til nye ideer og ny teknologi som i etterkant av krisen vil kunne bringe oss nærmere et lavkarbonsamfunn.

– Vi hører mindre om klimaproblemstillingene nå, men jeg tror det kommer tilbake med enda større kraft etterpå, sier han.

Vil ha gunstigere avskrivningsregler

Norsk Olje & Gass vil nå ha gunstigere avskrivningsregler som et ekstra insentiv til å holde investeringsaktiviteten oppe.

Klimasøksmål mot staten

- Oljebransjen er helt på viddene hvis de tror at økt oljeproduksjon er løsningen på krisa vi nå er i nå, sier Greenpeace-leder Frode Pleym.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forslaget går blant annet ut på at direkteinvesteringer skal kunne utgiftsføres i sin helhet i 2020 og 2021, noe som vil gi et sterkt insentiv til å gjennomføre planlagte investeringer og holde aktiviteten oppe.

– Hele industrien står bak et skatteforslag som er utforma slik at det intensiverer og skaper motivasjon for meir aktivitet, sier Sætre.

Han sier at det viktigste er å holde oppe aktiviteten og skape grunnlag for ny aktivitet og nye investeringsbeslutninger.

Dette er kravene fra olje- og gassnæringen til myndighetene for å holde hjulene i gang:

  • Direkte utgiftsføring (inkl. friinntekt) av investeringer i 2020/2021

  • Direkte utgiftsføring (inkl. friinntekt) av investeringer etter nye beslutninger som sanksjoneres før 31.12.21

  • Direkte utgiftsføring (inkl. friinntekt) av investeringer som foretas i henhold til PUD/PAD innlevert før 31.12.22

  • Underskudd i 2020–2024 kan kreves utbetalt, skal fremføres med risikofri rente (12 md. statskasseveksler). Bransjen argumenterer i sitt forslag for at det er nøytralt for staten om underskuddet betales ut.

– Direkte frekt

Sylvi Listhaug

Finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug i Frp mener at Stortinget må stille seg bak forslagene fra oljenæringa, slik at aktiviteten i hele verdikjeden kan opprettholdes.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen

Kravene fra oljenæringa og Equinor-sjefen får Greenpeace til å se rødt.

– Det er rett og slett frekt å foreslå skatteendringer for å øke oljeproduksjonen, regninga for mislykka investeringer vil jo havne enda mer enn i dag hos skattebetalerne. Oljeinvesteringer er ikke rett medisin for å få fart i økonomien. Norge må dempe oljeavhengigheten, ikke styrke den, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Frp: – Vil holde mange tusen i arbeid

Fremskrittspartiet støtter forslagene fra oljenæringa, og vil at de skal innføres midlertidig slik at planlagte investeringer og aktiviteter kan opprettholdes.

– Det vil bety at vi kan holde tusenvis av arbeidsplasser i gang landet rundt. Det eneste vi vet om oljeprisene er at de svinger. Oljenæringa investerer langsiktig. Det er nå viktig at vi bidrar til å holde hjulene i gang, sier Sylvi Listhaug, som er finanspolitisk talsperson for Frp.

Hun frykter for fremtiden til leverandørindustrien og verftene langs kysten dersom det ikke raskt kommer på plass insentiver slik at blant annet lokomotivet Equinor holder dampen oppe.

Stortinget har bedt regjeringen komme tilbake med forslag til tiltak som kan stimulere investeringene i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem i mai.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger