Hopp til innhold

– Sammen har vi fått til imponerende mye

STORTINGET (NRK): KrF og Venstre setter nå sitt godkjent-stempel på revidert nasjonalbudsjett 2017. Regjeringa og de to støttepartiene er enige om å flytte på drøye 400 millioner kroner.

Revidert nasjonalbudsjett

BUDSJETT-GLEDE: Krfs Hans Olav Syversen kan skilte med flere seire etter forhandlinger om revidert budsjett, men kravet om at pensjonister skal få lønnsslippen på papir fikk de ikke gjennomslag for.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Klokka ti holdt de fire partiene pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget der de presenterte budsjettenigheten. De har nå forhandlet i to uker om revidert nasjonalbudsjett.

Partiene har flyttet på drøye 400 millioner kroner i forhold til regjeringens forslag.

Lærere og gründere

Venstre gikk inn i forhandlingene med ønske om å styrke posisjonen til gründerne, og nestleder i Venstre Terje Breivik trakk fram hva de har fått gjennomslag for.

Revidert nasjonalbudsjett.

SVÆRT FORNØYD: Venstres Terje Breivik var svært tilfreds da han i dag var med på å presentere en enighet om revidert nasjonalbudsjett. Her er han i vandrehallen FØR forhandlingene startet.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Gjennom forhandlingene om revidert budsjett styrker vi sosiale ordninger for selvstendig næringsdrivende.Vi vedtar et skatteincitament som gjør at investorer heller vil investere i arbeidsplasser enn eiendom

Han løftet også fram at videreutdanning for lærere vurderes utvidet og at det opprettes ytterligere 250 nye studieplasser til IKT.

– Når det gjelder vårt ønske om å bekjempe plastproblematikken i havet har vi fått til 20 millioner til tilskuddsordninga for reint hav, sa en svært fornøyd Breivik.

Venstre var også før forhandlingene startet svært fornøyd med revidert nasjonalbudsjett og på pressekonferansen i dag sa han:

– Sammen har vi fått til imponerende mye.

Revidert nasjonalbudsjett

SISTE BUDSJETT: Hans Andreas Limi fra Frp (f.v.), Hans Olav Syversen i KrF, Terje Breivik i Venstre og Svein Flåtten i Høyre kunne i dag skrive under på det siste reviderte budsjettet før stortingsvalget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Fikk ikke papirslipp

Under forhandlingene gikk nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad høyt på banen for å gjeninnføre papirslippen for pensjonister. Dette kravet fikk ikke KrF gjennomslag for.

Kjell Ingolf Ropstad

HØYT PÅ BANEN: Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad ønsket å bruke 30 millioner kroner i året på papirslipp til pensjonister, men fikk ikke gjennomslag i forhandlingene om revidert budsjett.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Mens finanspolitisk talsperson i KrF Hans Olav Syversen på pressekonferansen i dag var mest opptatt av å løfte fram seirene fra forhandlingene:

– Vi styrker lærlingetilskuddet ytterligere. Vi sørger for at de minstepensjonistene som ikke får del i den skatteletten regjeringen lovte for tilsvarende økning i sin pensjon. I tillegg styrker vi bevillingene til domstolene når det gjelder vold og overgrep mot barn. Et svært viktig område for oss, understreket Syversen.

KrF pekte også på at de setter av 15 millioner kroner til omstillingstiltak for kommunen som fikk nedlagt flystasjonen på Andøya.

– I tillegg har vi også satt av en sum på 20 millioner til kommuner som har stilt opp på dugnad for å ta imot enslige mindreårige, men som nå får uforutsette utgifter på grunn av færre ankomster, sa Syversen.

Syversen framhevet også at de fire partiene ifølge ham har en edruelig pengebruk.

– Vi bruker ikke mer penger enn det regjeringen la opp til. Vi har en ramme på rundt 400 millioner kroner.

Mye klart i går

Allerede i forkant av siste forhandlingsmøte i går tirsdag var flere av partene enige om at det meste var løst. Samtidig som Høyres finans

– Det er alltid detaljene til slutt som er det vanskeligste. Det sies jo at djevelen bor i detaljene, bemerket Høyres Svein Flåtten.

Partiene ga seg selv en frist til i dag klokken 10 med å komme til enighet. Denne fristen rekker de nå.

Finanskomiteen skal etter planen avgi innstilling om revidert nasjonalbudsjett 14. juni.

AKTUELT NÅ