KrF vil bruke 30 millioner i året på papir

STORTINGET: KrF vil ha pensjonsslippen tilbake på papir. Prislappen for 2017 er 10 millioner, deretter 30 millioner i året.

Kjell Ingolf Ropstad representerer KrF i justiskomiteen på Stortinget.

VIL HA PAPIR TILBAKE: Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad kjemper for at pensjonistene kan få pensjonsslippen på papir.

Foto: Terje Haukenes

– Vi ønsker at de pensjonistene som vil ha lønnsslippen sin tilbake på papir skal få det. Det vil koste 10 millioner for 2017 og 30 millioner årlig etter det, sier nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

– Hvorfor er dette så viktig?

– Jeg har stor forståelse for at en del pensjonister føler seg diskriminert, at de føler seg litt satt på sida av samfunnet fordi de ikke klarer det digitale skiftet som resten av samfunnet gjør. Da mener jeg at vi må gå mer gradvis til verks, f.eks. at noen kan få slippen på papir.

Legger inn krav i revidert

Denne uka startet for alvor forhandlingene om revidert budsjett på Stortinget mellom regjeringa og støttepartiene Venstre og KrF. Finanspolitisk talsperson i Frp, Hans Andreas Limi, uttaler seg på vegne av regjeringspartiene:

– Jeg kan bekrefte at pensjonsslipp på papir er et tema nå i forhandlingene som pågår, men utover det vil jeg ikke kommentere på enkeltkrav eller hva vi konkret diskuterer rundt forhandlingsbordet, sier Limi.

Partene etter møte om statsbudsjettet for 2017 tirsdag.

BUDSJETTKAMERATENE: Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) bekrefter at pensjonslipp på papir eller ikke er et tema i forhandlingene om revidert budsjett. Men de vil ikke si noe om hvordan de stiller seg til forslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF har tidligere sagt at deres viktigste saker inn i revidert-forhandlingene er ferie for fattige barn, øke satsen for minstepensjonister, økt lærlingetilskudd og beredskap. Limi peker på at selve pensjonssummen kanskje er viktigere enn papiret.

– Det har jo også vært et ønske å se på selve pensjonsnivået – og kanskje gjøre noe for minstepensjonistene. Til syvende og sist blir det en avveining av hva som er viktigst, og det er nok tross alt kronene som er det viktigste for pensjonistene våre.

Sp og SV vil ha papir

Også Senterpartiet har engasjert seg i saken og til uka skal et representantforslag fra Sp om nettopp det å få pensjonsslippen tilbake på papir behandles i Stortinget. I forslaget bruker Sp store ord om det de mener er konsekvensene hvis en ikke skiller mellom eldre og yngre aldersgrupper når det gjelder digitalisering:

«I verste fall vil en slik framferd kunne ødelegge livet for enkelte borgere all den tid deres livskvalitet vil kunne forringes dramatisk da urealistiske og virkelighetsfjerne stengsler etableres av myndighetene uten noen god grunn.»

Også SV har sendt inn sak som behandles i Stortinget til uka. De skriver i forslaget:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at pensjonisters utbetalingsslipp ansees som «særlig viktig melding», slik at den kommer inn under regelverket der brukere kan reservere seg mot å motta via digitale løsninger.»

NAV kan sende papir

NAV har i dag ingen ordning som gjør at den som ønsker pensjonsslippen tilsendt på papir hver måned kan få det, men i spesielle tilfeller kan en få papirutskrift. På nettsidene til NAV står det:

«NAV Kontaktsenter gjør en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle og kan sende en utskrift av utbetalingsmeldingen i posten. Spesielle behov for dokumentasjon kan være til lånesøknad eller for klage ved mulig feilutbetaling.»

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger