Hopp til innhold

Eksperter: – Bråket i Telenor skader selskapet

Telenors styre ble kun orientert da Sigve Brekke tok beslutningen om å flytte 27 sentrale stillinger fra Berit Svendsens ledelse. – Nå må styret avklare videre veivalg, sier styreekspert.

Berit Svendsen og Sigve Brekke

FJERNET NØKKELMEDARBEIDERE: Mange i Telenor Norge ble svært overrasket da konsernsjef Sigve Brekke bestemte seg for å frata Berit Svendsen 27 sentrale medarbeiderne. Beslutningen kom kort tid etter at Svendsen takket nei til en lavere stilling i selskapet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er alt folk snakker om på kontoret.

Det sier en Telenor-ansatt til NRK om bråket mellom konsernsjef Sigve Brekke og direktør i Telenor Norge og Skandinavia, Berit Svendsen.

Mange ansatte på Fornebu håper på en avklaring i striden på toppledernivå i selskapet. Uroen går utover konsentrasjonen.

– Styret må gå inn å avklare og tydeliggjøre. Det går på tillit og det handler om enorme verdier. Støyen i ledelsen skader omdømmet til Telenor, sier Frode Solberg, styreekspert og høyskolelektor ved BI.

Frode Solberg

– SKADER OMDØMMET: Styreekspert på BI, Frode Solberg, sier Telenors omdømme står i fare og etterlyser en tydeligere linje fra eier og styret.

Foto: BI

Nylig avslørte NRK at Sigve Brekke i vår startet en prosess for å bytte ut Berit Svendsen som sjef for Telenor Skandinavia.

Styreleder i Telenor, Gunn Wærsted, har gitt en orientering til Næringsdepartementet om uroen i selskapet, meldte TV 2 torsdag kveld.

– I lys av oppmerksomheten saken har fått i mediene, tok Telenors styreleder kontakt for å spørre om departementet ønsket en kort orientering på administrativt nivå, sier kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i Næringsdepartementet til kanalen, og tilføyer at departementet takket ja til orienteringen.

Fratatt 27 sentrale medarbeidere

Internt i Telenor Norge økte frustrasjonen i juni. Kort tid etter at Berit Svendsen takket nei til Sigve Brekkes tilbud om en lavere stilling i konsernet, ble det kjent at konsernledelsen ville flytte en rekke sentrale funksjoner fra Telenor Norge til Telenor Group.

Til sammen er 27 sentrale stillinger flyttet eller i ferd med å bli flyttet til konsernnivå.

Alle funksjoner innen Corporate Affairs – PR, kommunikasjon, sosiale medier, myndighetskontakt og det regulatorisk-faglige miljøet – ble flyttet ut av Telenor Norge og over til konsernnivå. Mange medarbeidere som har jobbet tett med Svendsen, blir nå underlagt Brekke og konsernet.

Telenor Group resultat 2. Kvartal 2018

FRATATT MAKT: I Telenor Norge kom beslutningen om å flytte stillinger til konsernnivå overraskende på de ansatte.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– I en bedrift som Telenor er stillinger i Corporate Affairs av stor betydning, sier høyskolelektor Frode Solberg.

Saken om å flytte funksjonene ble aldri styrebehandlet. Styreleder Wærsted ble orientert etter at Brekke tok beslutningen.

«Flyttingen av Corporate Affairs-området er ikke en styresak. Det ble behandlet på helt ordinær måte i konsernet og i Telenor Norge. Deretter ble styrene orientert», skriver kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Telenor ASA i en e-post til NRK.

Ifølge Telenor-ansatte NRK har snakket med, er det høyst uvanlig at denne type funksjoner i Telenor flyttes opp på konsernnivå.

Advarer mot dårlige beslutninger

Iver Bragelien

– INGEN ÅPENBARE GEVINSTER: – Det er mulig det finnes gevinster ved å flytte viktige funksjoner ut av Telenor Norge, men jeg ser ingen åpenbare grunner, sier professor Iver Fagerlien ved NHH.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Jeg ser ikke åpenbare gevinster ved å flytte disse funksjonene ut av Telenor Norge, sier Iver Bragelien, ekspert på styring og professor ved Norges Handelshøyskole, til NRK.

– Hvordan skal det tolkes hvis kun funksjoner i Telenor Norge flyttes til konsernnivå, men ingen tilsvarende funksjoner i Telenor Asia eller andre steder i Europa?

– Det er litt påfallende hvis så er tilfelle, sier Bragelien.

Kommunikasjonsdirektør Lessum i Telenor ASA skriver imidlertid at det er gode grunner til å flytte funksjonene.

Atle Lessum

– STYRKER FAGMILJØENE: Atle Lessum, kommunikasjonsdirektør i Telenor ASA, sier at sammenslåing av funksjoner styrker fagmiljøene.

Foto: Telenor

«Årsaker til flytting av hele området Corporate Affairs er flere ting. Innenfor disse funksjonene er det allerede utstrakt samarbeid, de fleste sitter fysisk i Telenors hovedkontor på Fornebu, sett utenfra er Telenor og Telenor Norge samme selskap for svært mange, men kanskje viktigst; med en slik sammenslåing får vi en kraftig styrking av fagmiljøet. Det kommer både konsernet og Telenor Norge til gode.»

– Dårligere beslutninger

NHH-professor Bragelien, som underviser i Corporate Governance, mener den nåværende situasjonen er uheldig for Telenor som selskap, og advarer mot usikkerheten som skapes både internt og eksternt.

– Man kan ende opp med dårligere beslutninger, siden det blir vanskeligere å få all relevant informasjon opp på bordet når viktige personer i organisasjonen ikke har full tillit til hverandre, sier Bragelien.

Ber næringsministeren følge opp

Terje Aasland (Ap) står foran en rød vegg

– UHELDIG: På Stortinget er de fleste partiene forsiktige med å uttale seg om Telenor-striden, men både Geir Pollestad (Sp) og Terje Aasland (Ap) beskriver situasjonen som uheldig.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

På Stortinget er politikerne forsiktige med å uttale seg om Telenor, men både Geir Pollestad (Sp), leder i næringskomiteen, og Terje Aasland (Ap), næringspolitisk talsmann, håper at Næringsdepartementet følger saken tett opp med styreleder i Telenor.

– Så mye støy er ikke til det beste for Telenor. Jeg forventer at næringsministeren følger saken tett og påser at styret sørger for en utvikling som ikke skader selskapet, sier Aasland.

– Jeg forventer at næringsministeren følger opp styret og bidrar til at støyen legger seg, sier Pollestad.

Begge beskriver uroen som uheldig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger