Hopp til innhold

Eks-kollega: – Jensens kontakt med kriminelle var en snakkis

OSLO TINGRETT (NRK): Eirik Jensens tidligere kollega Tor Paulsen beskriver Eirik Jensen som «visjonær» når det gjelder kriminalitetsforebygging. Samtidig sier Paulsen at han hørte rykter om at Jensen hadde for tett kontakt med kriminelle.

Eirik Jensen forklarer seg

TETT KONTAKT: Eirik Jensen bestrider ikke at han har hatt tett kontakt med kriminelle, og har i retten forklart at han strakte seg langt for å hjelpe personer han fikk informasjon av. Samtidig nekter han hardnakket straffskyld for grov korrupsjon.

Foto: Svein Vestrum Olsson

Etter flere uker med omfattende og til dels repeterende bevisførsel fra Spesialenheten for politisaker tok saken mot Eirik Jensen onsdag en ny vending. De neste rettsdagene får Jensens forsvarerteam spørre ut vitnene de mener kan vise hvorfor Jensen er uskyldig i grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Ett av disse vitnene er Tor Paulsen, som har tilbrakt hele karrieren i Oslo-politiet. Paulsen sier han møtte Jensen første gang på 80-tallet, og hadde Jensen som nærmeste leder i årene 2004 til 2011.

– Jeg fikk gode råd, og han var en god diskusjonspartner, løsningsorientert. Han fremstår til tider som visjonær. Han er god til å prate med kriminelle, skjønner kodene og kodeksene, og stiller de riktige spørsmålene, sier Paulsen om sin tidligere sjef.

– Ble en snakkis i miljøet

På direkte spørsmål fra Jensens forsvarer Arild Holden forteller Paulsen at han også har hørt om rykter som har vært et tema flere ganger tidligere i rettssaken: At Jensen skal ha pleiet for tett kontakt med kriminelle.

Paulsen fortalte i retten at han fikk opplysninger om dette i en samtale med en informant i 2009. Samtalen ble tatt opp på bånd.

– Da fikk jeg opplysninger om rykter blant de kriminelle om at Jensen hadde for tette bånd til bestemte personer i et tungt, kriminelt MC-miljø. Jeg vurderte opplysningene med min makker, og vi bestemte oss for å gå videre med dem. Jeg spilte av båndet for Einar Aas.

– Vi fant ut at det var for lite konkret til å gjøre noe med da, sier Paulsen.

Han beskriver ryktene som en snakkis i det kriminelle miljøet, og sier det blant annet handlet om at Jensen hadde et forhold til noen som var «av mer privat enn tjenstlig karakter».

Holden leser også fra avhør i retten, der det kommer frem at ryktene skal ha gått ut på at Jensen hadde noen boende hjemme hos seg. Det nevnes imidlertid ingen navn, verken i avhøret eller i retten.

Også i 2013 gikk det rykter om Jensen, denne gang om at han skulle ha møtt Gjermund Cappelen på Ekeberg i Oslo. Ryktene førte blant annet til at Cappelen ble innkalt til et møte med bekjente i det kriminelle miljøet. I møtet bedyret Cappelen at han fikk hjelp av Jensen – ikke omvendt.

Roger Andresen på pressekonferanse i 2014

Roger Andresen, her på en pressekonferanse fra 2014, er visepolitimester og leder for Ordensavdelingen i Oslo-politiet. Onsdag vitnet han i saken mot Eirik Jensen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Bedre med fag enn ledelse

Einar Aas er nåværende leder for org. krim. i Oslo-politidistrikt, og kom fra jobben fra som krimsjef i Asker og Bærum politidistrikt. En arbeidskonflikt med Aas var noe av grunnen til at Jensen mot slutten av politikarrieren gikk over til en rådgiverstilling ved Strategisk stab i Oslo-politiet.

Paulsen sier han var blant dem som ikke ville at Jensen skulle gå tilbake stillingen som leder for avdelingen for Spesielle operasjoner i 2009.

– Tematikken er ganske enkel. Han er en vesentlig bedre fagleder enn personalleder. Det er også knyttet til det vi opplevde som manglende notoritet i informantbehandlingen. Det anså vi som kritikkverdig for en mellomleder, sier han.

I retten sa Aas sa blant annet at han fikk høre om en «møkkete politimann» da han jobbet i Asker og Bærum politidistrikt i 2003.

Einar Aas

Politiinspektør Einar Aas fortalte i retten at han i 2003 fikk høre at Jensen var møkkete.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

– Aldri hørt at han var korrupt

Visepolitimester Roger Andresen har jobbet i Oslo-politiet i en årrekke, de siste årene sammen med Aas. Likevel sier Andresen at mistankene om Jensen i Asker – og Bærum-politiet aldri nådde ham.

– Har du hørt noe om, eller fått antydet, at Eirik Jensen har vært korrupt? spurte Jensens forsvarer Arild Holden.

– Nei. Som jeg sa i avhør er det to ting som aldri har vært i samme setning så lenge jeg har vært i politiet, sier Andresen.

Dommer Kim Heger mener det er påfallende at bekymringene om Jensen aldri nådde Andresen eller andre med lederstillinger i Oslo-politiet.

– Det er rart at Asker og Bærum mener veldig mye, helt opp til toppen, mens i Oslo vet man ingenting, påpekte dommer Kim Heger.

Anstrengt forhold

Flere politiansatte har i retten beskrevet et anstrengt forhold mellom Asker og Bærum og storebrødrene i Oslo. I dag er de to distriktene slått sammen. Andresen sier problemene stort sett var størst på 80- og 90-tallet, og at samarbeidet nå har vært bedre i flere år.

Eirik Jensens forsvarer Arild Holden stilte Andresen flere spørsmål om påstander om at Jensen skal ha fortalt Gjermund Cappelen om at Asker og Bærum gjennomførte en skjult etterforskning mot narkoimportøren i 2000.

Roger Andresen sier han ikke har hørt noe om anklagene, og ønsker ikke å spekulere i hvorfor. Holden spør også om hva en leder ville gjort hvis de hadde fått vite om en politimann som lekker informasjon.

– Hvis det er en opplysning med substans, ville jeg tatt affære. Da er naturligvis Spesialenheten med, sier Andresen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ