Hopp til innhold

DSB: – Stjerneskudd er ikke ufarlig

Bruk beskyttelsesbriller når du tenner stjerneskudd og ikke la barna holde på alene, oppfordrer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Stjerneskudd

Beskyttelsesbriller skal ikke bare brukes under oppskyting av fyrverkeri. Også når du bruker stjerneskudd bør brillene være på, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Ifølge Haukeland universitetssykehus registreres det hvert år mellom 10 og 20 øyeskader etter nyttårsfeiringen. Av fjorårets 13 øyeskader regnes fire som alvorlige.

– Dette er skader vi mener man kan unngå hvis man bruker beskyttelsesbriller, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Brillene er enkle å ta på og bør brukes av alle når det skytes opp fyrverkeri, men faktisk også når man bruker stjerneskudd, sier Daae.

Cecilie Daae dsb fyrverkeri

OPPTATT AV SIKKERHET: Anders Sture, daglig leder i Svea Fireworks, og Cecilie Daae, direktør i DSB.

Foto: Knut Velsvik/Christian Kråkenes

– Stjerneskudd ikke ufarlig

– Det som bekymrer oss mest er at vi fortsatt har en del ulykker blant små barn, ikke minst ulykker med stjerneskudd. Det bør ikke forekomme, der bør man egentlig ha en nullvisjon.

Daae mener nordmenn kan bli bedre til å tenke på sikkerhet i nyttårsfeiringen. Hun understreker at alkohol og fyrverkeri ikke hører sammen, og minner om at barn ikke skal holde på med stjerneskudd alene.

– Jeg tror mange foreldre kanskje tenker at stjerneskudd er ufarlig, men det er det ikke. Vi ser at man kan få både brannskader og øyeskader av splinter, glør og fragmenter fra stjerneskuddene. Barn under tolv år skal ikke bruke selv enkle stjerneskudd uten voksne til stede, sier hun.

Har importert 700.000 par briller

Svea Fireworks er en av de største aktørene på det norske fyrverkerimarkedet.

Daglig leder Svea Anders Sture

DELER UT BRILLER: Anders Sture i Svea Fireworks forteller at de gir alle kunder ett par gratis beskyttelsesbriller.

Foto: Knut Velsvik/Christian Kråkenes

Alle kunder som kjøper fyrverkeri her, får med ett par gratis beskyttelsesbriller på kjøpet. Ytterligere briller kan kjøpes for ti kroner stykket.

– I år har vi importert 700.000 par briller, og sendt ut det meste til våre butikker. Totalt tror jeg vi har delt ut og solgt tilsammen 10 millioner briller i Norge de siste årene, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fireworks.

– Planlegg godt

Han mener skadenivået knyttet til nyttårsfeiringen har kommet ned på et «akseptabelt nivå» etter at forbudet mot raketter med styringspinne trådte i kraft i 2008.

– Men én skade er en for mye. Der har vi nullvisjon, så vi skal ned i null, sier Sture.

Cecilie Daae i DSB har følgende råd før morgendagens feiring:

– Planlegg godt hvor du skal skyte opp fyrverkeriet, bruk tennpinne og beskyttelsesutstyr og sørg for å holde andre godt unna stedet der du fyrer opp. Unngå bruk av alkohol og fyrverkeri samtidig og pass godt på barna. Da tror jeg de aller fleste vil få en hyggelig feiring.

DSBs fyrverkeriregler

På sine nettsider lister Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap opp 10 fyrverkeriregler:

 1. Planlegg fyrverkerioppskytingen i god tid
  Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.
 2. Les bruksanvisningen nøye før bruk
  Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.
 3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet
  Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.
 4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
  Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.
 5. Bruk tennstav
  Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri
 6. Bruk beskyttelsesbriller
  For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.
 7. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på
  Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.
 8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
  Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.
 9. Hold god avstand fra oppskytningen
  Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader
 10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
  Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

AKTUELT NÅ