Politiet: – Respekter reglene for fyrverkeri

Selv om det ikke er lov er det mange som skyter opp fyrverkeri også i dagene før nyttårsaften. Politiet i Tromsø ber folk om å vente.

Nyttårsfeiring i Tromsø

Fyrverkeri i Tromsø et tidligere år.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Politiet understreker at det kreves tillatelse for å sende opp raketter utenom tidsrommet mellom 18.00 nyttårsaften og 02.00 første nyttårsdag.

– Dette er regulert i politivedtektene til Tromsø kommune. Utgangspunktet er at det er forbudt å brenne av fyrverkeri uten at politiet har fått melding. Men på nyttårsaften er det et unntak, slik at man slipper å melde fra, sier politioverbetjent Hans Martin Moen.

Han forklarer at unntaket kun gjelder lovlig fyrverkeri som er anskaffet på et salgssted som har fått tillatelse fra brannvesenet.

– De som skyter opp raketter nå bryter mest sannsynligvis loven, sier Moen til NRK.

– Risikerer straffereaksjon

Politioverbetjenten tror rakettoppskyting i dagene før nyttårsaften kan være uvitenhet.

Hans Martin Moen

Politioverbetjent Hans Martin Moen.

Foto: Kent-Einar Myreng

– Men mediene har informert om regelverket, så mange er nok kjent med at det ikke er lov. Samtidig er det sikkert mange som ikke kjenner til det.

Personer som bryter regelverket risikerer en straffereaksjon hvis politiet lager sak på det. Det kan koste deg rundt 6.000 kroner.

– Vi har ikke fått noen klager eller meldinger på fyrverkeri hittil. Men tidligere år har vi fått noen, sier Hans Martin Moen.

Han mener det viktigste politiet kan gjøre er å informere om hva som er lov og hva som er gjeldende regler.

– Vi har både fotpatruljer og bilpatruljer ute som er med på å forebygge.

– Nyttårsaften er en travel dag

Moen har ikke nøyaktig oversikt over hvor mange skader som har skjedd på grunn av oppskyting av raketter før nyttårsaften.

– Mitt inntrykk er at de fleste skadene skjer på natten selve nyttårsaften.

Det politiet er opptatt av når de patruljerer er tilstanden til folk, om de er ruset eller i stand til å håndtere fyrverkeri.

– Vi ser også på måten og stedet der det fyres av, om det skjer i folkemengder eller om folk for eksempel sparker i fyrverkeriet.

Hans Martin Moen nevner at nyttårsaften er en travel dag for politiet ordensmessig sett, og at de også har fokus på andre ting enn fyrverkeri.

– Vi får håpe det går bra i år.