NRK Meny
Normal

– Ikke gøy å være bikkje på nyttår

Har du en engstelig hund eller katt bør du vurdere å være hjemme, mener dyrlege.

Illustrasjonsfoto: Husky-hund

Nyttårsaften er en ubehagelig dag for mange firbente.

Foto: Alexandra Skvortsova / Colourbox

– Dyr er ikke stand til å forstå at nyttårsaften er en festlig anledning, sier zoolog Petter Bøckmann.

Han råder dyereiere til å holde katten eller hunden inne den kvelden.

Petter Bøckmann

– Det er ikke gøy å være bikkje på nyttårsaften, sier Petter Bøckmann.

Foto: Ekroll, Anne Liv

– De smellene som er imponerende for oss er smertefulle for dyr, og da spesielt for hunder som har god hørsel. Mange dyr reagerer på samme måte, men hunder er i mindre grad i stand til å gjemme seg.

Bøckmann anbefaler å gå et stykke unna om man har fyrverkeri.

– Jeg ville ikke brukt fyrverkeri på verandaen eller i nærheten av huset. De som har muligheten bør vurdere å ha hunden hos slekt eller venner som bor på landet.

Bør du være hjemme med katten?

Veterinær Stein Dahl ved Hønefoss dyrehospital forteller at mange dyreeiere gruer seg til nyttårsaften.

– De som har opplevd en nyttårsaften med engstelige dyr er flinke til å legge mer til rette for dem neste gang. For eksempel ved å dra bort til et roligere sted. Dyreeiere som ikke har denne erfaringen bak seg har nok lettere for å ikke bry seg.

– Ikke ta hunden med ut for å se på rakettene. Har du en hund som kan bli redd, kan det forsterke inntrykkene. Har man en katt som er veldig engstelige burde man også vurdere å være hjemme. De med marsvin bør legge den i et rom med mindre støy, sier Dahl.

Har du småfugler i bur bør du også følge litt ekstra med, råder Bøckmann.

– Fugler er ekstremt følsomme for gassen fra raketter. Det er funnet mange døde fugler rundt nyttårsaften i USA, som man tror er forårsaket av gass-skyer fra raketter. De som har småfugler i bur bør passe seg for at røyken ikke driver inn, sier zoologen.

– Ikke trøst hunden

Det kan være lett å synes synd på et engstelig dyr, men rundt nyttår bør man ikke gi trøst, råder veterinæren.

– Ikke klapp hunden og si at dette var farlig. Forsøk å opptre normalt og upåvirket. Avled hunden med lek i stedet for å klappe og trøste. Ved å trøste forteller vi hunden at det var farlig og at det var greit å være redd. Da er det bedre å leke det bort.

Det finnes også hjelpemidler som kan lindre angsten til dyr.

– Det finnes CDer med støy som kan venne dyrene til lyden på nyttårsaften. Det har mange hatt positiv erfaring med. Duftestoffer kan være trygghetsskapende. Medisiner kan være aktuelt for enkelte dyr, men da i samråd med dyrlegen.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.