Hopp til innhold

Dødt løp i statsministerduellen

Det norske folk er splittet, sier valgforskere. Meningsmålingene om hvem som bør bli Norges neste statsminister endrer seg fra måned til måned.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg

PARTIHØVDINGER: De er mer populære enn partiene de tilhører. Valgforskerne spår tidenes jevneste løp.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Høvdingene for norsk politikk er begge populære og blokkene er jevnsterke, sier valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen når han skal oppsummere de nyeste resultatene fra NRKs statsministerbarometer.

Denne måneden er det Jonas Gahr Støre (A) sin tur til å toppe tronen, og forrige måned var det Erna Solberg (H) som ledet.

– Norge er splittet i to

Annenhver måned siden mai har de delt på å være mest populær. Denne gang er ikke forskjellen mellom Støre og Solberg statistisk signifikant, men valgforskerne tviler ikke på tendensen: det er dødt løp.

– Det nåværende regjeringen beholder støtten de allerede har og opposisjonen utnytter ikke den situasjonen de er i. Det er et dødt løp og norske velgere er splittet, sier valgforsker Johannes Bergh ved senter for samfunnsforskning i Oslo.

KrF kan bli tungen på vektskålen i det kommende valget. Politisk kommentator Lars Nehru Sand forklarer deg hvorfor.

Både Bergh og Jenssen er overrasket over at regjeringen ikke har opplevd mer regjeringsslitasje.

– Gjennom flere tiår har vi observert at partiene taper oppslutning i regjering. Det som gjør inntrykk med denne målingen er at de fortsatt gjør det bra, og at Solbergs popularitet ikke lider av regjeringsslitasje slik historien skulle tilsi, sier NTNU-forskeren.

Velgermagnet

Jenssen sier at populariteten til de to kandidatene kan være marginen som avgjør neste års valgvinner.

Anders Todal Jenssen

VALGFORSKER: Anders Todal Jenssen ved NTNU sier at partiene sparer på lederne sine for å holde de 'friske' til sluttinnspurten kommer.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– De er mer populære enn partiene de tilhører. Det gjør dem til velgermagneter, ikke sterke velgermagneter, men de drar med ekstra velgere til partiet i kraft av å være populære, forteller han til NRK.

Duellen mellom Norges to største partier kan likevel få mindre å si enn småpartiene. Venstre og SV vipper på sperregrensen i NRKs siste målinger, og det kan gi store utslag til mandatfordelingen på Stortinget.

Men det er fortsatt ett år igjen, og Jenssen tror partiene sparer på lederne sine. Det kan også forklare den jevne kampen på statsministerbarometeret.

– Partiene sparer dem! En partileder som blir overeksponert og vist for mange ganger i media, på barrikadene for sitt parti, får slitasje. Når vi kommer til valgkampen bør de være så friske, på hogget og så vitale i velgernes øyne at de fremstår på sitt aller beste.

AKTUELT NÅ