Hopp til innhold

Dette gjør Jonas til kongen av Stortingsspillet

Jonas Gahr Støre kan sikre flertall både i sentrum og til venstre for Arbeiderpartiet. Det viser ny meningsmåling.

Jonas Gahr Støre

Dagens måling i NRK gir Ap-leder Jonas Gahr Støre drømmesits i forhold til et eventuelt stortingsflertall frem mot valget.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Det ligger an til en triller av episke dimensjoner rundt hvem som kommer til å sikre seg regjeringsmakt etter valget neste år. Ett eksempel på dette er en fersk meningsmåling Norstat har gjort for NRK i august.

En endring på under ett prosent i ett enkelt parti i målingen for august snur nemlig hele spillet om flertallet på Stortinget.

Laster innhold, vennligst vent..

Årsaken er Venstres fall på 0,9 prosentpoeng fra tilsvarende måling i juni (NRK hadde ikke måling i juli). Fallet gjør at sentrumspartiet havner under sperregrensen, som igjen ville ført til at dagens regjerings- og samarbeidspartier hadde mistet flertallet på Stortinget dersom dette hadde vært valgresultatet.

Kan gå begge veier

Til tross for at alle endringene i målingen, også Venstre sin, er innenfor feilmargin får tallene Støre til å skinne som en sol dagen før NRKs partilederedebatt i Arendalsuka.

Dersom dagens måling blir valgresultatet, kan Støre velge hvilken vei han ønsker å søke flertall.

  • Han kan sikre flertall i et samarbeid mellom Arbeiderpartiet, KrF og Senterpartiet i sentrum.
  • Han kan sikre flertall i et samarbeid mellom de gamle regjeringskameratene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

I tillegg har Rødt og Miljøpartiet de Grønne ett mandat hver inne på Stortinget.

Laster innhold, vennligst vent..
Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide

Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide ble påspandert sjokolade fra Arendal.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

På borgerlig side klarer man, ifølge denne målingen, ikke å sikre flertall uansett om KrF velger samarbeid mot sentrum-høyre.

Til det kommer at KrF-leder Knut Arild Hareide ved flere anledninger vist seg med Ap-leder Støre. Blant annet når partilederne besøkte ordfører (Ap) og varaordfører (KrF) under Arendalsuka.

– Denne målingen viser at det flertallet som ga dagens regjering er borte. Veldig mye er i spill, og jeg vil holde den kursen frem mot valget om at vi har alle dører åpne. Det at det er flere alternativer øker mulighetene for at vi kan få flertall for en annen regjering og annen politikk, sier Støre.

Han sier at et Arbeiderparti midt på 30-tallet når det gjelder oppslutning er et godt utgangspunkt frem mot valget om ett år.

Frp: – Samarbeidet i Oslo har ikke akkurat vært en høydare

Frp-leder Siv Jensen sier hun tar meningsmålingen med ro.

– Meningsmålinger går opp og ned. Valgresultatet får vi om et drøyt år.

Støre kan spille på flere konstellasjoner. Bekymrer det deg?

– Jeg har registrert at partiet Rødt har utropt ham til sin statsministerkandidat. Vi ser også hvordan de går i samarbeidet mellom Ap og MdG i Oslo, det har ikke akkurat vært en høydare for innbyggerne. Får vi mer av det gjennom valgkampen er det ikke helt sikker at velgerne vil flokke seg om dette alternativet, sier Jensen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger