En av disse byene mister sykehuset sitt

I dag har de hvert sitt sykehus, men fredag blir det bestemt hvilken by som mister sitt. Sterke følelser, arbeidsplasser og og en drøy times biltur står på spill for Molde og Kristiansund.

Molde og Kristiansund

Debatten går om nytt sykehus på Nordvestlandet, på fredag bestemmes det hvilken by som mister sitt. Molde på bildet til venstre.

Foto: Roar Halten/Odd Sørås / NRK

Professor Terje P. Hagen

Professor Terje P. Hagen mener det er gode argumenter for både Kristiansund og Molde, men at det uansett ikke er noe alternativ å beholde sykehus på begge plasser.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Kjernen er at vi har med to veldig små byer å gjøre. De er begge for små til å ha hvert sitt sykehus, sier Terje P. Hagen.

Han er professor i helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, og han snakker om det nye sykehuset som skal erstatte sykehusene i Molde og Kristiansund.

Hvor langt må pasientene kjøre?

I dag består helse Møre og Romsdal av fire sykehus, et hovedsykehus i Ålesund, og tre andre i Molde, Kristiansund og Volda.

I 2012 ble det vedtatt at det skulle bygges et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal, dette skulle erstatte sykehusene i Molde og Kristiansund. Spørsmålet er hvor det skal ligge.

Et av argumentene som kommer opp i begge alternativene er kjøretiden. Der Molde trekker det lengste strået når det gjelder kortest mulig reisetid for summen av innbyggere, så vil Kristiansund-alternativet ha kortest reisetid for de med lengst reisetid.

Her kan du sjekke kjøreavstanden fra der du bor til de ulike alternativene:

OBS: Får du ikke frem tidsberegningen? Hold inne "Ctrl"-knappen på tastaturet ditt, og rull én gang bakover på musehjulet ditt. (Alternativet Gjemnes er ikke aktuelt lenger. Det kom frem i styremøtet i Helse Møre og Romsdal på onsdag.)

Anklager om korrupsjon

Men det har vært sterke følelser i de to byene, og det har blant annet kommet anklager om korrupsjon i prosessen med å velge plassering.

Onsdag denne uken vedtok styret i Helse Møre og Romsdal at de går for Opdøl i Molde i valg av plassering, i dag gikk Helse Midt-Norge for det samme.

Et av hovedargumentene da var at Molde hadde det største fagmiljøet, og at flere var redde for at dette ville forsvinne om plasseringen ble i Kristiansund.

Laster kart, vennligst vent...

Begge de to nye alternativene er et stykke utenfor sentrum av de to byene, men omtales likevel som Molde-alternativet og Kristiansund-alternativet.

Les innstillingen fra Helse Midt-Norge her (ekstern lenke).

Hvis Molde blir valgt til slutt, skal det ifølge innstillingen fra styret også utredes muligheten for et distriktmedisinsk senter i Kristiansund. Dette vil i hovedsak være et dagtilbud.

Arbeidsplasser på spill

Det tar i underkant av halvannen time å kjøre mellom de to byene, og begge sykehusene har i dag dekker i dag hvert sitt opptaksområde på mellom 50.000 og 60.000 innbyggere.

Helseprofessor Hagen oppsummerer hovedargumenter for de to byene:

Kristiansund:

  • En næringssvak region med behov for arbeidsplasser.
  • Vil redusere reiseavstand for de som må reise lengst.

Molde:

  • Har flest helsepersonell per i dag.
  • Gir kortest reiseavstand for summen av alle pasienter.

Det nye sykehuset vil gi mellom 2.000 og 3.000 arbeidsplasser. I dag jobber det omtrent 1.500 ved sykehuset i Molde, rundt halvparten ved sykehuset i Kristiansund.

Voldsom uenighet mellom ordførere

Like før Helse Møre og Romsdal vedtok at de gikk for Molde, overleverte Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) 15.000 underskrifter for utsettelse av vedtaket. Men engasjementet førte ikke frem.

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) på sin side var svært fornøyd med at det ble fattet et vedtak lokalt.

Nå venter både de, og heleforetakene, på at helseminister Bent Høie skal komme med sin avgjørelse, fredag.

SISTE NYTT

Siste meldinger