Hopp til innhold

Dette er datoene som kan avgjøre asylbarnas fremtid

Skal 28 eller 18 utsendte asylbarn får en ny sjanse til opphold i Norge? Detaljene i forhandlingene mellom sentrum og regjeringen avgjør deres skjebne.

Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Siv Jensen og Erna Solberg

FORHANDLER: Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Siv Jensen og Erna Solberg er fortsatt ikkje blitt enige i den såkalla asylbarnsaka.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer har regjeringspartiene gått med på at enkelte barnefamilier skal få sine saker behandlet på nytt, slik Venstre og KrF krever.

Men spørsmålet er hvilke barn som skal få prøvd sin sak etter det nye regelverket.

Aftenposten har tidligere skrevet at 28 barn kan få en ny, individuell behandling dersom sentrum får gjennomslag for sine krav. Men regjeringen går ikke uten videre med på sentrumspartienes kriterier. Tall NRK har hentet ut fra Politiets utlendingsenhet viser at 18 – ikke 28 – barn kan få sine saker behandlet på nytt dersom regjeringens syn vinner fram.

1. juli eller 1. september

Kalenderen spiller en avgjørende rolle.

Etter det NRK forstår er sentrumspartiene og Høyre og Frp langt på vei enige om at det skal stilles krav om at barna har bodd mer enn 4,5 år i Norge før de ble sendt ut. Men de er ikke enige om tidsavgrensningen.

KrF og Venstre vil at de lengeværende barna som ble sendt ut i perioden 1. juli 2014 til 18. mars i år skal få en ny behandling.

1. juli er satt som startpunkt fordi Politidirektoratet har forsikret at ingen barn, som kunne ha blitt med på den såkalte engangsløsningen for asylbarn, ble sendt ut av landet før den tid.

I starten av desember var den nye forskriften, som la større vekt på barnas beste, på plass. Men ifølge sentrumspartiene kan barn, som har fått sakene sine behandlet etter de gamle reglene, blitt sendt ut etter den tid.

De har derfor satt sluttdato 18. mars. Da bestemte Justisdepartementet at ingen lengeværende barnefamilier skal sendes ut av landet uten at de er blitt informert om at de kan prøve saken sin på nytt etter de nye reglene.

Motkrav fra Frp

Etter det NRK forstår mener derimot Høyre og Fremskrittspartiet at 1. september er ett mer naturlig startpunkt enn 1. juli. De viser blant annet til at det er det tidligste man kunne forvente at en ny forskrift skulle kunne tre i kraft.

Dersom regjeringen får viljen sin, vil ikke de seks barna som ble sendt ut i juli og de fire barna som ble sendt ut i august få en ny vurdering av sin sak.

Lengeværende asylbarn sendt ut siste halvår

Måned

Antall utsendte barn med botid over 4,5 år

Juli 2014

6

August 2014

4

September 2014

14

Oktober 2014

1

November 2014

2

Desember 2014

0

Januar 2015

0

Februar 2015

1

Totalt

28

Ingen vet hvor mange barnefamilier som kan komme tilbake til Norge som følge av en ny behandling. Hver sak må vurderes individuelt opp mot den nye forskriften.

Det er dessuten mer enn de lengeværende asylbarna som ligger på forhandlingsbordet. Etter det NRK får opplyst krever Frp at det må komme innstramninger på andre deler av asyl- og innvandringsfeltet dersom de skal gå med på sentrums krav.

Nehru Sand om forhandlingene om asylbarna

SUKRE PILLEN: – Det er helt på det rene at det er uaktuelt for Frp å sitte igjen alene med svarteper. Frp må, slik de ser det, ha gjennomslag for ytterligere innstramninger på asylfeltet, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger