Hopp til innhold

Det blir streik i Norwegian

Meklingen mellom Norwegian og flygerne førte ikke frem. Dermed blir det streik fra og med lørdag, bekrefter kommunikasjonssjef i Parat, Arve Sigmundstad.

Fly på Gardermoen

Det blir streik i Norwegian fra og med i morgen. Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

I første omgang går 70 piloter ut i streik men arbeidstakerorganisasjonen Parat varsler en kraftig opptrapping i midten av neste uke. Da tas blant annet piloter ved den danske basen ut i streik, mens det er varslet en sympatistreik blant svenske piloter.

Norwegian mener de skal klare å dekke opp for streiken ved å sette inn flygere fra sine datterselskaper i Finland og Spania. Dette er streikebryteri mener pilotenes fagforening Parat.

– Vi skal gjøre vårt beste for at ingen passasjerer vil bli berørt og ingen flyvninger vil bli kansellert i helgen sier Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til NRK.

Samtidig oppfordrer han alle kunder til å sjekke Norwegians nettsider for å holde seg oppdatert.

Konflikten

Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».

Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene. Dermed endte de opp på riksmekler Nils Dalseides kontor klokka 10, torsdag formiddag. Daleide har kalt meklingen vanskelig.

AKTUELT NÅ