Hopp til innhold

Derfor nekter Sanner å snakke om fredsprisvinneren han nominerte

For sju år siden mente Jan Tore Sanner (H) at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fortjente Nobels fredspris. Men etter den diplomatiske krisen som fulgte, vil ikke Sanner snakke om fredsprisvinneren.

Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på sitt kontor i Regjeringskvartalet.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

I sommerserien Politisk portrett spør NRK om Sanner som statsråd savner det å kunne si hva han mener i betente saker som menneskerettigheter i Kina og situasjonen til den kreftsyke dissidenten Liu Xiaobo.

– Det er klart at det forskjell på det å være stortingsrepresentant og å være statsråd, svarer Sanner, og utdyper:

– Når man er stortingsrepresentant så er du valgt på et eget mandat. Som statsråd representerer man regjeringen og Norge på en helt annen måte. Og så er det Utenriksdepartementet som håndterer utenrikspolitikken.

Taus regjering

Det var Sanner som nominerte Liu til fredsprisen i 2010. Den prisen ble han tildelt, men han fikk aldri reise til Oslo for å motta prisen.

Dissidenten har siden satt i fengsel, fram til han forrige uke ble overført til behandling på sykehus. EU har bedt om at han blir løslatt, men verken statsminister Erna Solberg (H) eller utenriksminister Børge Brende (H) har villet kommentere kravet.

– Det er ikke overraskende, men litt skuffende. De kunne godt vist litt mer mot, har Geralt Folkvord i Amnesty Norge sagt til Aftenposten.

Sanner i 2010

Da Liu fikk fredsprisen talte Jan Tore Sanner til kinesiske dissidenter på Høyres hus i Oslo.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Alltid uenig i noe

Sanner mener det er naturlig at man i enkelte roller ikke kan uttale seg om alle saker – og at man ikke alltid får viljen sin.

– Enten man er stortingsrepresentant, statsråd eller sitter i partiledelsen, vil det alltid være saker man vinner, taper, spørsmål man er uenig i og saker man får gjennomslag for. Slik er det alltid. Slik er det også for politikere, sier han til NRK.

– Jeg syns det er et fantastisk privilegium å få være statsråd. Jeg leder et utrolig spennende departement med dyktige medarbeidere, som er gode fagfolk som hjelper meg i det arbeidet jeg gjør. Og som statsråd har man mulighet til å gjennomføre politikk, legger kommunal- og moderniseringsministeren til.

– Bør få fortsette

Sanner slagord

Jan Tore Sanner mener Erna Soblerg har styrt landet trygt gjennom en vanskelig tid.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

I Politisk portrett blir stortingskandidatene utfordret til en slagordkonkurranse. Sanner mener Erna Solberg (H) bør få fornyet tillit, og har valgt slagordet «Stem på Erna – hun er stjerna».

– Erna Solberg har vist seg som en sterk, trygg og nær leder gjennom denne fireårsperioden. Hun har håndtert krevende situasjoner som flyktningstrøm og kraftig fall i oljeprisen. Jeg har stor respekt for Erna som leder. Hun er visjonær samtidig som hun er nær, forklarer han.

I sommer kan du bli bedre kjent med 25 kandidater til høstens stortingsvalg i Politisk portrett på P2 og Alltid Nyheter. Intervjuene sendes hverdager klokken 7.45.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger