Hopp til innhold

Derfor er det grunn til optimisme i arbeidsmarkedet

I samtlige regioner i landet varsler flertallet av arbeidsgivere at de vil øke antallet ansatte i løpet av neste kvartal. Men det er likevel flere grunner til ikke å juble for høyt.

Bygningsarbeid i Bjørvika

FORVENTER FLERE ANSATTE: I bygg- og anleggsbransjen råder optimismen. Her bygges det i Bjørvika.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Maalfrid Brath

POSITIVITET: Maalfrid Brath ser optimisme i arbeidsmarkedet, men vil likevel ikke kalle det en positiv trend.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Det er positivt for landet at flere arbeidsgivere sier de heller vil oppbemanne enn nedbemanne, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Arbeidsløsheten har steget gradvis de siste månedene og nådde i november 4,6 prosent, men nå er det altså optimisme å spore. Fire ganger i året spør ManpowerGroup norske arbeisgivere om hvilke forventninger de har til det neste kvartalet, om de forventer flere ansatte, færre ansatte eller om de ikke ser for seg noen endring.

– Kan være et negativt tegn

For første kvartal i 2016 er det positive røster i store deler av landet.

– For landet som helhet sier syv av ti bransjer at de heller vil oppbemanne enn nedbemanne, forteller Brath.

I enkelte bransjer er det likevel negativitet å spore, spesielt innen transport og logistikk. Der er det flere som har tenkt å nedbemanne, heller enn oppbemanne. Noe som kan være et varsko om dårligere tider.

– Transport- og logistikkmarkedet tar ofte pulsen på arbeidsmarkedet, fordi de har oppgaver ut ifra hva vi handler og bestiller. Det kan være et negativt tegn, uten at jeg vil tolke for mye ut av det, sier Brath.

Vil ikke kalle det en positiv trend

I samtlige regioner ser flertallet av arbeidsgivere for seg flere ansatte, men det er i de befolkningstette områdene Østlandet og Stor-Oslo at optimismen er lavest. Der er netto bemanningsforventningen på én prosent. Sørvest-Norge topper med ni prosent.

– Det er mer optimisme å spore på Sørvestlandet, mens vi ser andre tendenser på Østlandet. Der er det nok ganske store omlegginger som ser ut til å skje i arbeidslivet, mener Brath.

Mest positive er arbeidsgivere innen finansbransjen og bygg- og anleggsbransjen.

– Det er for tidlig å si at vi ser en positiv trend, for det er fortsatt stor nøkternhet hvis vi ser det i et historisk perspektiv. Men det er nøktern optimisme å spore, mener Brath.

Adil Osmani, daglig leder i annonsetjenesten Rubrikk.no, forteller at fallet i antall ledige stillinger er i ferd med å stoppe opp, men at det fortsatt er få ledige stillinger innenfor flere store sektorer.

– Det er vesentlig færre stillinger innenfor helse- og sosial, offentlig forvaltning, olje- og gass, utdanning og det går fortsatt ned innen varehandel, selv om juleshoppingen nå tar seg opp, sier Osmani.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ