1000 demonstrerte for Maria Amelie i Oslo

Rundt 1000 mennesker møtte i dag opp utenfor Justisdepartementet for å vise sin støtte til den fengslede Maria Amelie i hovedstaden.

Demonstrasjon for Marie Amelie i Oslo

Demonstrantene holder plakater med slagord som «Slipp Maria Amelie fri» og «Ingen mennesker er ulovlige» utenfor Justisdepartementet i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Det er mange stemmer, men Marias er den sterkeste, sa Kari Helene Partapuoli fra Antirastisk senter til de oppmøtte i Oslo kveld.

I ettermiddag ble Maria Amelie varetektsfengslet i to uker i Oslo tingrett, frem til uttransport som kan ta opp til 14 dager. Hun anket på stedet.

Maria Amelie snakker med pressen før rettsmøtet

Maria Amelie snakker med pressen før rettsmøtet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Flere steder i landet demonstreres det i ettermiddag og kveld for 25-åringen. Blant annet i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen og Tønsberg.

I hovedstaden står Antirasistisk senter bak støtteaksjonen, som startet klokken 17.00 utenfor Justisdepartementet. Hele 15 organisasjoner deltar.

– Politiet sier at det er rundt 1000 mennesker her, og det strømmer stadig folk til. De har fakler, plakater og holder på å rigge til scene, sier NRKs reporter Helge Carlsen.

– Maria takker dere

Demonstrasjon for Maria Amelie i Oslo

Eivind Trædal, kjæresten til Maria Amelie, snakket til folkemassene i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, var en av dem som snakket til folkemengden.

– Maria hilser og takker dere. Det var spesielt å kysse henne, for så på ettermiddag se at hun ble ført bort av åtte store menn til et ukjent sted.

Kari Helene Partapuoli fra Antirastisk senter mener det nå bli vanskelig for papirløse å stå frem offentlig.

– Gårsdagens episode gjør at vi ikke lenger kan snakke til dem, men om dem. Det er mange stemmer, men Marias er den sterkeste.

– Et paradoks

Petter Nome, tidligere NRK-profil, leder kveldens demonstrasjon. Han holdt en kort appell.

– Det er et paradoks at Jens Stoltenberg for to uker siden hyllet Fritjof Nansen for hans humanisme, sa Nome, og siktet til det faktum at Maria Amelie ble pågrepet da hun holdt foredrag ved Nansenskolen i går kveld.

Rektor Dag Hareide ved Nansenskolen hadde med seg Maria Amelies personlige eiendeler i en plastpose for å overrekke til kjæresten under demonstrasjonen. Da politiet pågrep henne i går kveld fikk hun ikke lov til å gå tilbake for å ta med seg dette.

Etter demonstrasjonen blir det holdt støttekonsert på Blå i Oslo. Susanne Sundfør, Tom Hell og Moddy er noen av de som skal spille.

Demonstrasjon for Maria Amelie i Oslo
Foto: Helge Carlsen / NRK

– Ikke lovlig opphold

Aktor, politiadvokat Rolf Odner fra Politiets utlendingsenhet, sa i retten i dag at Maria Amelie ikke har hatt lov til å oppholde seg i landet, og at hun har oppholdt seg her ulovlig i mange år.

– Det er et faktum at hun kom hit som barn. Men hun fylte 18 år 30. mai 2005 og har etter dette hatt plikt til å rette seg etter vedtaket og varsle politiet om adresseendring. Dette ble ikke gjort.

Arrestert i går

Papirløse Maria Amelie (25) ble sent onsdag kveld arrestert etter at hun hadde holdt et foredrag ved Nansenskolen på Lillehammer.

Maria Amelie på vei inn i rettssalen.

Maria Amelie på vei inn i rettssalen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I åtte år har hun levd ulovlig i Norge, etter at hun og foreldrene fikk avslag på asylsøknaden i 2002.

I fjor ga hun ut boken «Ulovlig norsk» der hun forteller om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret magasinet Ny Tid Maria Amelie til «Årets nordmann 2010».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger