Hopp til innhold

Dansk bonde betaler 3,6 mill. i «husleie»

JYLLAND/OSLO (NRK): I Danmark har et forsikringsselskap sikret seg noe av den beste matjorda etter at landbruket ble liberalisert. Bondelaget frykter det samme vil skje i Norge dersom regjeringa får det som de vil.

Eier ikke egen jord

25 år gamle Jacob Therkildsen tjener foreløpig ingen penger på jorda han forpakter for det danske pensjonsselskapet.

Valglogo

– I det daglige tenker jeg ikke over at det ikke er jeg som eier jorda. Jeg passer det som det skulle vært mitt eget.

Det sier Jacob Therkilden mens han kikker utover de enorme jordene på Grenå, øst på Jylland. Her ligger noe av Danmarks beste matjord, men åkrene hvor 25-åringen dyrker mais og gress er ikke hans egne.

Therkilden forpakter en tomt på 3000 mål for det danske pensjonsselskapet AP Pension. Leien er på 300.000 kroner i måneden. Det vil si 3,6 millioner danske kroner i året.

– Dette var min sjanse for å få oppfylt min drøm. Det var den eneste løsningen for at jeg kunne komme i gang med et gårdsbruk på den størrelsen jeg gjerne ville ha.

Tjener ingenting selv

Dersom regjeringa får det som de vil (se faktaboks), blir det også i Norge fritt salg av gårdsbruk og slutt på boplikt. Da kan flere investeringsselskaper være på utkikk etter matjord som sikrer god og stabil avkastning.

– Landbruk vil alltid være en god investering, for jord vil alltid ha en verdi. Målet er at jeg på sikt kan kjøpe eiendommen fra AP Pension, sier Therkildsen.

Han selger seks millioner kilo melk i året, men takket være lave melkepriser tjener han ingen penger til seg selv for øyeblikket.

– Du synes ikke at forsikringsselskapet tjener for mye penger på gårdsdriften?

– Det kan man jo si når jeg selv ikke tjener penger på å være her, men jeg regner med at kommer til å skje snart. Landbruksmarkedet i Danmark har blitt så liberalisert, slik at prisene går opp og ned og følger verdensmarkedet mye mer.

Vil sikre eiendomsretten

Danske tilstander er Norges Bondelags store frykt. Dersom regjeringa kvitter seg med konsesjonsloven, mener generalsekretær Per Skorge at vi er et godt stykke på vei.

– Da frykter jeg at vi går i en retning hvor eierskapet havner på noen få hender og ikke hos folk flest. Det betyr at en person eller ett selskap kan eie en hel bygd, sier Skorge og legger til:

– Det skal ikke være sånn at du kan sitte på Aker Brygge og kjøpe opp landbrukseiendommer uten at du har til hensikt å drive matproduksjon.

Investor Jens Ulltveit-Moe er en av dem som kunne tenke seg å kjøpe opp matjord om han får muligheten. Men at rike investorer kan bli sittende på store landområder, bekymrer overhodet ikke landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Vi vil gi småbarnsfamilier i byen muligheten til å kjøpe seg et småbruk. I dag er det veldig få til salgs, og det er fordi man ikke ønsker å gi vekk det forfedrene har opparbeidet av verdier.

Listhaug mener dagens konsesjonslov er et sterkt inngrep i bøndenes eiendomsrett. Det vil hun ha en slutt på.

– Det hadde jo vært ramaskrik i Norge hvis vanlige huseiere måtte innom kommunen og politikere for å få lov til å selge eiendommen sin. Det hadde ingen akseptert.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT