Hopp til innhold

Ga etter og solgte garden: – Forferdelig at den beste jorda bygges ned

BRUMUNDDAL (NRK): Lars Hagen tenkte seg om i flere år etter at kommunen ba om å få kjøpe garden hans. Til slutt sa han ja.

SOLGTE: Lars Hagen valgte til slutt å selge. Nå bestemmer kommunen over eiendommen.

SOLGTE: Lars Hagen valgte til slutt å selge. Nå bestemmer

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det tok 12 år fra prosessen begynte til salget var i orden. I dag er det bare vemodig å være tilbake. Lars Hagen forstår at storsamfunnet krever sitt, og da han selv kjente presset om å selge jorda valgte han til slutt å si ja.

Dermed fikk han 30 millioner kroner i lomma og 8 millioner i skatt. For pengene kjøpte han seg et småbruk i Veldre, der presset fra storsamfunnet var mindre.

Jeg synes det er forferdelig at noe av den beste matjorda skal bygges ned

Lars Hagen, tidligere eier av garden Pellerviken
Skurtresking på Jessnes hos Odd -Amuned Lundberg. Han er også Sp politiker. Lars hagen på Pelleviken gård som han solgte til kommunen for drøye 30 mill. Ordfører Anita Ihke Steen foran rådhuset.

BYGGES NED: Ringsaker kommune er en av kommunene i landet som bygger ned mest matjord.

Garden Pellerviken er på 190 dekar, og ligger i et område med Norges beste matjord. Nå er framtida til dyrkamarka på garden på vent. Planene om ny E6 vil kreve 40 dekar, mens jernbana på andre sida også vil spise av jordene. Og eiendommen ligger godt til for videre utbygging av Brumunddal sentrum.

– Dyrka mark er alltid taperen

Ringsaker er landets største landbrukskommune, og samtidig en av kommunene i landet som bygger ned mest matjord.

Odd-Amund Lundberg

TRAGISK: Senterpartiets ordførerkandidat i Ringsaker, Odd-Amund Lundberg, mener kommunen tar for lett på jordvern.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Det er tragisk for alle som blir rammet av det. Vi har en krystallklar holdning på å få stoppet utbygging på dyrket mark.

Det sier Senterpartiets ordførerkandidat i Ringsaker, Odd-Amund Lundberg. Han driver selv en gård som ligger på Jessnes. På den 560 mål store gården dyrker Lundberg korn. Men nå tar storsamfunnet hele 300 av disse målene til helt andre formål.

– Jeg har blitt rammet av både E6 og jernbanen. Det tar mye av både min eiendom og nabogårder. Jeg synes det er veldig synd, at vi som tross alt er landets største landbrukskommune skal drive å bygge ned den dyrka marka som er så viktig.

Ikke bare opptatt av jordvern

Anita Ihle Steen

VANSKELIG: Ordfører Anita Ihle Steen mener det er en vanskelig balansegang å ha fokus på jordvern og andre ting.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Sittende ordfører, Anita Ihle Steen fra Arbeiderpartiet, har vært ordfører i to perioder nå, og vil gjerne fortsette å styre landets største landbrukskommune. Samtidig er Ringsaker en av kommunene som bygger ned mest matjord i hele Norge.

– Vi er opptatt av jordvern, men vi er også opptatt av veldig mye annet. Vi ønsker en balanse i det vi driver med. Og da er det nok sånn at vi innimellom fatter vedtak som går på tvers av jordvern fordi vi mener det er andre ting og hensyn som er viktigere.

Blant slike hensyn finner vi særlig arbeidsplasser. Anita Ihle Steen viser til at det i Ringsaker ble skapt 518 arbeidsplasser bare i fjor.

Men bonde og Senterpartiets ordførerkandidat, Odd-Amund Lundberg mener kommunen tar altfor lett på jordvernproblematikken.

– Det er litt in å snakke om jordvern og det snakkes en god del om det, men når det drar seg til mot slutten, så er det alltid den dyrkede marka som taper.