Hopp til innhold

Dale om MDGs nei til bompengeavtale: – Smålig og håpløst

Det ble høy temperatur da samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) møtte Lan Marie Berg (MDG) til debatt om regjeringens nye bompengeavtale – og MDGs blanke avvisning av denne.

Lan Marie Berg og Jan Georg Dale møttes mandag til debatt på NRK Dagsrevyen.

Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), har gjort det klart at hun ikke er interessert i regjeringens tilbud om større statlig finansiering av bypakkene mot en reduksjon i bompengene.

Mandag møtte hun samferdselsministeren i det som ble en opphetet debatt på NRK Dagsrevyen.

– Det er helt feil vei å gå når vi vet at klimaendringene er her nå. Amazonas brenner, og vi har dårligere tid enn noensinne på å kutte utslipp. Da kan vi ikke gjøre det billigere å kjøre bil, sa hun.

Hun gjorde det klart at MDG heller vil øke bompengene for å gjøre det billigere å kjøre kollektivt.

Tilbudet til regjeringen innebærer at staten øker bidraget til store kollektivprosjekter. Den ene halvparten skal brukes på kollektivtrafikk. Den andre skal gå til å senke bompengetakstene.

Dale sa til NRK tidligere mandag at Oslo og Akershus vil få mellom fem og seks milliarder kroner til sammen. Pengene skal fordeles over ti år.

Oslo 20190809. Lansering av Oslos nye klimastrategi, Raymond Johansen, Inga Marte Thorkildsen og Lan

TAKKER NEI: Samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) takker nei til bompengeavtalen, og vil heller øke bompengene.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Helt vanvittig

En tydelig engasjert samferdselsminister reagerte kraftig på MDGs kontante avlslag og at partiet heller vil øke bompengene for å få inn de samme milliardene som regjeringen kunne gitt dem.

– Det er i en situasjon der folk har fått nok av ditt høye bompengetrykk allerede. Det er helt vanvittig å være vitne til, sa han.

Men Berg lot seg ikke vippe av pinnen og svarte med å beskylde Frps politikk for å være bakvendt og skape dårligere byer.

– Kravet fra regjeringen er at vi samtidig må gjøre det billigere å kjøre fossilbil. Da vil vi få mye dårligere byer med dårligere luft, økt biltrafikk og utrygge skoleveier, sa hun om hvorfor hun sier nei til kollektiv-milliarder og la til:

– Vi vet at i Oslo støtter flertallet opp om byrådets klimapolitikk.

Jon Georg Dale i Jølster

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) synes det er smålig at MDG ikke ønsker å redusere bomprisene med noen kroner for å lette byrden på dem som ikke har noe alternativ til bilen.

Foto: Bård Siem

Vil ikke gjøre det billigere å kjøre bil

Dale argumenterte med at bompengene må skjerpes for helt vanlige familier som ikke har noe alternativ til bilen og pensjonister som er nødt til å bruke bil fra tid til annen – som han mener vil få en saftig bomregning hvis MDG vinner frem.

– Du sier altså nei til milliarder av kroner fra staten som direkte går til å gi folk et bedre alternativ til bilen, fordi du nekter å redusere bompengene med noen få kroner. Det er smålig og håpløs politikk, og rammer dem som har minst, sa han.

Men Berg gjentok at innbyggerne i Oslo ønsker seg en klimavennlig by, og at Frp er på helt feil kurs i hovedstaden.

– Det som er helt bakvendt er at det for mange familier er dyrere å kjøre kollektivt hvis du skal på kino med familien din enn det er å ta bilen. Sånn kan vi ikke ha det og derfor vil MDG bruke bompenger til å redusere kollektivprisene og ikke gjøre det billigere å kjøre bil, sa hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ