Hopp til innhold

Dalai Lama deler ut hvite skjerf for fred og fremgang

Når Tibets åndelige leder Dalai Lama kommer til Oslo onsdag, har han med seg en bunke hvite silkeskjerf som han deler ut til sine tilhengere og støttespillere. I 2011 var det Olemic Thommessen (H) og Ulf Erik Knudsen (Frp) som fikk æren da den tibetanske statsministeren gjestet Stortingets Tibet-komite.

Det hvite silkeskjerfet kalles en kata og symboliserer fred og fremgang. De er i daglig bruk i Tibet og blant buddhister, men i den vestlige hverdagen forbindes de ofte med Dalai Lama.

Flere norske stortingspresidenter, statsministre og statsråder har mottatt skjerfene. Sist det skjedde var da den nyvalgte statsministeren i Tibets eksilregjering besøkte Stortinget i november 2011.

Da ble den nyvalgte Lobsang Sangay hilst velkommen av Høyres Olemic Thommessen, som den gang var leder i Tibetkomiteen, og Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet, som også var med i komiteen.

De tok seg tid til en pause fra budsjettforhandlingene for å møte den utsendte eksillederen. Ifølge Tibet.net forsikret de to at den tibetanske frihetskampen hadde deres sterke støtte og sympati.

Lobsang Sangay

Lobsang Sangay foran en plakat av Potala-palasset i Lhasa i Tibet, der Dalai Lama vokste opp. Selv er Sangay født i India og er utdannet jurist fra Harvard i USA. Søndag snakket han til NRK om sin skuffelse.

Foto: Anders Magnus/NRK

– Den gang snakket Olemic Thommesen med glød om menneskerettigheter i Tibet og Dalai Lamas skjebne, forteller statsminister Lobsang Sangay til NRK. Han sier han er dypt skuffet over regjeringens nei til Dalai Lama nå.

Siden er Thommessen blitt stortingspresident og tillegger nå forholdet til Kina og Norges økonomiske interesser større vekt. Ulf Erik Knudsen sitter ikke lenger på Stortinget.

LES OGSÅ: Tibetanerne har lengtet etter frihet i 70 år

Lyspunkt

AKTUELT NÅ