Her kan du møte Dalai Lama i Oslo

Onsdag morgen lander Dalai Lama i Norge, hvor han i tre dager skal markere at det i år er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Det gjør han med foredrag om fred og buddhisme, og møter med studenter, politikere og vanlige folk på åpne møter.

Dalai Lama

Dalai Lama skal bo på Grand hotell i år, som han gjorde i 2005 da han møtte både statsminister Kjell Magne Bondevik, stortingspresidenten og Børge Brende som den gang ledet Stortingets Tibetkomite. Her er han på vei til fots fra hotellet over Karl Johan mot Stortinget.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Tibets åndelige leder Dalai Lama forlot hjembyen Dharamshala i det nordlige India søndag. Derfra la han ut på en reise gjennom fire land: Latvia, Norge, Nederland og Tyskland fram til 15. mai.

Helt siden han fikk Nobels fredspris for 25 år siden, har Dalai Lama brukt storparten av tiden sin til å reise og snakke om buddhisme og Tibets frihetskamp – til stor irritasjon for Kina, som ser ham som en farlig separatist fordi han og hans eksilregjering ønsker økt selvstyre for Tibet.

Lander onsdag

Besøket i Norge har skapt stort politisk engasjement fordi stortingspresidenten og regjeringen har avvist å møte fredsprisvinneren i frykt for å tråkke Kina ytterligere på tærne. Kina har nektet å snakke med norske politikere etter at den opposisjonell Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso (78), lander på Gardermoen på formiddagen onsdag 7. mai. Hoveddelen av hans program for dagen vil foregå på Det Norske Nobelinstitutt som markering av at det i år er 25 år siden han fikk Nobels fredspris.

Dalai Lama i Oslo

Da fredsprisvinneren var på besøk i Oslo i 2005 hilste han smilende på mennesker han møtte på gaten. Her hilsen han på politikere og vanlige folk utenfor Stortinget.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Kommer ut på balkongen

Men før dette blir det anledning til å se Dalai Lama når han ankommer Grand hotell før han drar videre til Nobelinstituttet. Foran Stortinget er det planlagt en markering i regi av Norges fredsråd med appeller og underholdning. Det starter klokka 10.15.

Klokka 11 er det ventet at Dalai Lama vil komme ut på balkongen på Grand og hilse de frammøtte. Nesten umiddelbart etter dette vil turen gå videre til Nobelinstituttet.

På programmet står blant annet lunsj med Nobelkomiteen med Thorbjørn Jagland i spissen. I tillegg blir det en rundebordskonferanse med invitert presse til stede.

Skal snakke om mindfullness

På torsdagen står møte med unge mennesker i fokus. Kl. 9.30 holder Dalai Lama en publikumsforelesning om mindfullness og buddhisme på studenthuset Chateau Neuf på Majorstua Oslo.

Mindfullness (på norsk også kalt «oppmerksomt nærvær») har i Vesten gått fra å være en ukjent buddhistisk øvelse til å bli en del av verktøykassen til terapeuter, psykologer og folk flest.

Dalai Lama vil ifølge Karma Tashi Ling buddhistsamfunn formidle 2500 års kunnskap om mindfulness, og regnes som en av de fremste mestere innenfor dette feltet. Han vektlegger ikke bare indre fred, men også medfølelse for andre.

Møter studenter

Etter lunsj skal han ha et dialogmøte med studenter samme sted. Arrangementet er et samarbeid mellom Arne Næss-symposiet ved Universitetet i Oslo og Kulturutvalget ved Det Norske Studentersamfund, og er åpent for alle.

Dalai Lama skal på formiddagen torsdag også ha et kort møte med sametingspresident Aili Keskitalo, 25 år etter at han som nybakt fredsprisvinner var til stede under åpningen av Sametinget i Karasjok.

Fredag starter han dagen med møte med politikere i Stortinget. selv om verken stortingspresidenten eller noen fra regjeringen kommer, ser møtet ut til å bli smekkfullt av menige stortingsrepresentanter som gjerne vil møte fredsprisvinneren i jubileumsåret.

Audiens for buddhister

Deretter skal han besøke Nobels Fredssenter på Vestbanen hvor han skal vises rundt av senterets direktør Bente Erichsen, og møte elever fra en videregående skole. Han skal også møte barn fra Karma Tashi Ling buddhistmenighet – "Dharma Kids" – vil møte ham på Nobels Fredssenter. Dette er et lukket arrangement.

Dalai Lama foreleser i Riga

I Latvias hovedstad Riga holdt Dalai Lama forelesning om fred og buddhisme for 3500 mennesker mandag i et konferansesenter. Mange av de tilreisende var russiske buddhister.

Foto: Philip Lote / NRK

Besøkets store publikumsarrangement finner sted på fredag ettermiddag i Folketeateret der Dalai Lama skal snakke om temaet «Cultivating Compassion in Everyday Life».

I tillegg skal Dalai Lama møte eksiltibetanere fra hele Skandinavia til audiens.

Se hele programmet her.

Fulgt av livvakter

Under hele besøket vil Dalai Lama bli fulgt av politi og sikkerhetsfolk. Sist han var i Oslo gikk han gatelangs og hilste på folk, noe som gjør livvaktene engstelige. Det er varslet motdemonstrasjoner i Oslo under besøket, fra en buddhistisk retning kalt Shugden som mener at «Dalai Lama er en hykler».

Lørdag morgen reiser Dalai Lama videre til Nederland hvor han skal holde buddhistiske forelesninger i Rotterdam, og derfra reiser han til Frankfurt i Tyskland hvor det samme står på timeplanen.

LES OGSÅ: Tibetanerne har lengtet etter frihet i 70 år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger